• Dirigent/musicus Robert Bakker gaat binnenkort audities houden om een nieuw Kamerkoor op te richten.

    Olaf Wijnants

Koordirigent Robert Bakker houdt audities

NIJKERK ,,Enige jaren geleden werd ik door een aantal koorleden van het Voice Company Koor uit Nijkerk benaderd om een zanggroepje op te richten waarin veel aandacht zou zijn voor verdieping van de gezongen composities, een Kamerkoor. Vorig jaar, tijdens het zangproject 'Johannes Passion' kwamen leden van het 'kleinkoor' opnieuw met deze vraag. Bovendien vroegen recent meerdere Nijkerkse zangers en zangeressen hetzelfde."

Anneke Martini

Dirigent/musicus Robert Bakker licht het besluit toe om aan de vraag gehoor te geven. ,,Bij een groep gevorderde koorleden is er kennelijk behoefte om meer uit hun stem te halen. Meer verdieping van stukken te ervaren." Het eerste concert in Nijkerk vindt plaats op 10 november.

UITDAGING Dit initiatief is vooral voor zangers en zangeressen die deze verdieping als een uitdaging zien. ,,Lekker de tanden erin te zetten. Thuis partijen kunnen voorbereiden op basis van studiehulpen en tijdens samenkomsten kunnen genieten van diep op de materie ingaan. Samen echt muziek maken en beleven. Gevestigde interpretaties – vaak wetenschappelijk onderbouwd – toepassen op een snelle manier. We starten in september en met deze groep wil ik werken op basis van kortdurende projecten van maximaal drie maanden. Elke tweede zaterdag van de maand zijn er repetities van rond de vijf werkuren onder de noemer 'Zangverdiepingsdagen'. Deze zijn gepland op 8 september, 13 oktober en 10 november steeds van 10.00 tot ongeveer 15.00 uur bij mij thuis. Daar is een vleugel voor begeleiding en er is bovendien een goede zangakoestiek. Het repertoire is nog even een verrassing, maar wel wil ik verklappen dat we een uitgebreid en prachtige werk gaan instuderen van een tijdgenoot van Bach, een humoristisch liederencyclus geschreven door Albert de Klerk, een stuk speciaal gearrangeerd voor het Nederlands Kamerkoor en een vrolijke Vlaamse compositie."

AUDITIES Robert Bakker kan bogen op een brede ervaring. Hij studeerde onder meer koordirectie aan het Conservatorium en deed examen bij Jan Pasveer. Wijlen Frans van Brüggen was tevens een van zijn grote leermeesters. Voor interpretatievraagstukken gaat Bakker te rade bij experts zoals Jos van Veldhoven en Philippe Herreweghe. Om deel uit te maken van het nieuwe Kamerkoor volgen eerst audities. De volgende kenmerken worden van de kandidaten verwacht: 1. Zuiver kunnen zingen. 2. Voldoende stembeheersing en middenrifsteun alsmede stemvast zijn. 3. Partijen zelfstandig thuis kunnen instuderen op basis van studiehulpen. 4. Muzikale aanwijzingen kunnen verwerken en snel implementeren. 5. Goed muzikaal gehoor en geheugen. 6. Individuele stemklank moet passen in de totale koorklank. 7. Goede motivatie en gericht zijn op samen bereiken van een hoge kwaliteit, in plaats van solistisch bezig willen zijn. Info: rbpmusic@xs4all.nl