'Koophetlokaal'app klaar voor lancering

NIJKERK De app KoophetLokaal is klaar voor de lancering in de diverse stores voor smartphone-applicaties. Initiatiefnemers Robert Koelewijn en Jeroen van Dijk vinden het prachtig dat Nijkerk de eerste gemeente wordt waar deze app wordt gelanceerd. De Nijkerkse wethouder Geert Horst is enthousiast over het initiatief en hoopt op een succes. Volgende week wordt de app officieel in gebruik genomen.

door Henk Brinkman

De app die mensen op hun smartphone kunnen zetten, wordt al ondersteund door zo'n 65 enthousiaste ondernemers in de binnenstad. Robert Koelewijn: ,,Ondernemers willen graag in beeld blijven bij hun klanten. Met deze app kunnen zij hun klanten heel snel attenderen op allerlei acties. Stel dat een bakker op zaterdagmiddag nog een heleboel saucijzenbroodjes heeft, dan kan hij om 2 uur een aanbieding op de app zetten voor een flinke korting. 's Avonds wordt die advertentie weer verwijderd. Het gaat echt om aanbiedingen op korte termijn, waar je dan geen advertentie meer voor in de krant of een folder kunt zetten."

Het gaat om de zichtbaarheid van winkeliers. Koelewijn: ,,Niet alleen ondernemers beseffen dat zij nieuwe middelen nodig hebben om in beeld te blijven. Ook consumenten zouden moeten beseffen dat het belangrijk is om goede lokale ondernemers te hebben. Iedereen weet de ondernemers te vinden voor sponsoring van allerlei verenigingen. Internetshops als Bol.com en Amazon gaan dat echt niet doen."

Winkeliers kunnen bijdragen aan het succes van de app door ervoor te zorgen dat er dagelijks actuele en goede aanbiedingen worden doorgegeven. Koelewijn: ,,Dat vraagt niet veel van ondernemers. Ze kunnen met hun telefoon een foto maken en die zo op de app plaatsen."

Robert Koelewijn en Jeroen van Dijk, hebben er veel tijd in gestoken om een goede, professionele app te bouwen en te promoten. Jeroen van Dijk heeft veel ervaring met het bouwen van websites voor grote bedrijven als kabelexploitant Ziggo. Zij willen de app breder aan gaan bieden in andere plaatsen. Robert Koelewijn: ,,Maar het blijft overal strikt lokaal. Er zit geen GPS-systeem in die registreert waar de eigenaar van de telefoon zich bevindt. ,,Als ik in Harderwijk loop, kan ik wel zien dat er een aanbieding is in Nijkerk. Dan kan ik mijn vrouw bellen om haar daarop te attenderen."

Voor de toekomst denken Robert en Jeroen aan de mogelijkheid om een soort bakens - die heten dan natuurlijk beacons - in winkels te plaatsen. Daarmee kan worden geregistreerd hoeveel mensen met deze app op hun telefoon door de stad lopen en kan dan informatie geven over bijvoorbeeld looproutes. Koelewijn: ,,Dat zijn geen persoonlijke gegevens. We zien dan alleen hoeveel telefoons er door de straat lopen, bij wijze van spreken."

Wethouder Geert Horst reageert enthousiast op de plannen van Koelewijn en Van Dijk. ,,Een mooi voorbeeld van initiatieven uit de samenleving. Daar kan ik alleen maar blij van worden. En het levert waardevolle informatie op. Je kunt dan nog beter in beeld brengen wat het kernwinkelgebied is." Hij ondersteunt het initiatief van harte.

Foto: Robert Koelewijn (l) en wethouder Geert Horst bekijken een proef van de app Koophetlokaal op de telefoon.