Kikano weer aan wal

NIJKERK Expeditie Kikano van het Corlaer College is na een kanotocht van tien dagen weer op het vasteland aangekomen. Nog anderhalve week, en dan wordt tijdens de Drakenbootrace het bedrag bekend gemaakt wat het team van 12 leerlingen heeft opgehaald tijdens deze monstervaartocht. Op dit moment staat de teller op € 16.000,-.

Maranke Pater

De kanotocht werd voor het vierde achtereenvolgende jaar gehouden. De groep startte in Nordhorn in Duitsland en overbrugde een afstand van 2000 kilometer. Iedere dag werd er ruim 100 kilometer gevaren.

Stephen Jones, onderwijsassistent op het Corlaer College, was één van de begeleiders van de groep. Jones: ,,Tijdens de tocht hebben we één rustdag ingelast. Het was voor het eerst dat Kikano zo lang weg is geweest. De voorgaande jaren zijn we maar vijf dagen weg geweest."

Om zich voor te bereiden voor de sportieve uitdaging mochten te jongeren gebruik maken van de sportschool die naast de school is gevestigd. Jones: ,,Toch zijn er maar weinig die dit daadwerkelijk deden. Kanoën is een echte teamsport, dus het echte werk kwam pas toen we onderweg waren."

Het Corlaer College doet al jaren aan Expeditie-onderwijs, waarbij leerlingen geld inzamelen voor een goed doel en diverse acties op touw zetten. Zo hebben de leden van Kikano onder andere inpakwerk van boodschappen gedaan bij een supermarkt. Sinds jaar en dag peddelt Kikano voor KiKa. De 15-jarige Jessey Martens wilde heel graag mee op reis. ,,Mijn opa overleden aan kanker. Nu waren we natuurlijk niet voor ouderen bezig, maar ik vind het toch zielig als kinderen op jonge leeftijd sterven aan deze ziekte. Kinderen hebben nog een heel leven voor zich wat door kanker wordt verpest." Tijdens de reis ging het inzamelen van geld dan ook onverminderd door.

Expeditielid Nisrine Boulaasal (14): ,,We kwamen onderweg veel mensen tegen. Op één van de campings waar we overnachtten hebben we gecollecteerd. Er waren ook kinderen die in onze kano wilden peddelen, waar hun ouders zo 50 euro voor gaven. Tijdens het roeien kwamen we langs diverse vissers die ons aanmoedigden en ons doel zó goed vonden dat we een bijdrage kregen."

De expedities draaien niet alleen om het goede doel, het ging ook om de interactie tussen leerlingen onderling en de waardevolle lessen die de jongeren daar van kunnen leren. Jones: ,,De één gaat ervoor, een ander vindt het lastig om te blijven peddelen als hij of zij moe is, waardoor er frustraties ontstaan. Hoe ga je er dan mee om als de één meer doet dan de ander? De expeditieleden konden enorm met elkaar bekvechten en dat kon er soms keihard aan toegaan, maar 's avonds als we op de plek kwamen waar we gingen overnachten waren het elkaars beste vrienden."

Voor deze 14 tot 16-jarige pubers was het dus niet alleen fysiek, maar ook mentaal een grote prestatie. Door de warmte op sommige dagen werden enkele leden zelfs ziek. Jones: ,,Ze hebben niet alleen hun eigen grenzen doorbroken, maar ook gezien wat de grenzen van een ander zijn. En ze hebben hun wereld vergroot door deze ervaring."

Op zaterdag 27 juni komt Kikano tijdens de Drakenbootrace naar de haven om bekend te maken hoeveel geld er uiteindelijk opgehaald is voor KiKa.

foto Na een kanotocht van tien dagen kwam het team Kikano weer aan op het vasteland.