• Bach op zijn best: het Bach Consort viert zaterdag haar 5-jarige bestaan.

    Aalt Guliker

Jubileumconcert Bach Consort

NIJKERK Bach Consort Nijkerk houdt op 29 september een jubileumconcert in de Grote Kerk van Nijkerk. Het wordt de tiende keer dat er een concert wordt gegeven in Nijkerk ervaren musici. Bach Consort Nijkerk viert hiermee haar vijf jarig bestaan.

Falco van Loon en Aafke Komduur, initiatiefnemers van het eerste uur kunnen zich het allereerste concert nog goed herinneren. Komduur: ,,Het was wel even spannend of er genoeg mensen zouden komen. Inmiddels is Bach Consort Nijkerk bekend in de hele gemeente en daarbuiten en is het uitgegroeid tot een succes met ruim 400 bezoekers per editie.” Het succes is volgens Komduur te danken aan de combinatie van een zeer laagdrempelige toegang in combinatie met een hoog niveau van de muziek. ,,Het moesten toegankelijke concerten worden zodat iedereen de muziek op zijn of haar eigen manier kon beleven. Ook hebben we er destijds bewust voor gekozen om er een middagprogramma van te maken zodat bezoekers ook hun kinderen mee konden nemen.”

AVOND Bach komt uit het barokke tijdperk. Hij leefde van 1685 tot 1750. Van Loon: ,,Veel hedendaagse componisten vinden hun inspiratie in Bach. We hebben voor het concert van 29 september gekozen voor het Magnificat van Bach, een van zijn mooiste werken.” Vanwege het jubileum is het concert deze keer eenmalig ’s avonds met een pauze. Van Loon: ,,We spelen met een grotere bezetting orkest en meer zangers.” Als solisten heeft de organisatie sopraan Marjon Strijk, alt Dorien Lievers en bas Joep van Geffen bereid gevonden om de solo’s in het Magnificat te zingen. Daarnaast zal Falco van Loon zelf ook de tenorsolo’s zingen en zal zelfs een van de koorleden, Marianne van Sligtenhorst een korte solistische bijdrage leveren.

PROFESSIONEEL Van Loon: ,,De zangers die bij ons komen zijn allemaal gevorderde zangers, sommige zelfs professioneel. Ze genieten ervan om in Nijkerk een optreden te mogen geven. Ze worden hier goed verzorgd.”

In de eerste helft van het concert klinken twee Kroningsanthems van Händel, getiteld ‘Zadok the Priest’ en ‘My heart is inditing’. Verder zal het koor ‘Hear my Prayer’ van Purcell zingen. ,,Hierna volgt een waanzinnig virtuoos stuk, Bach’s Brandenburgs Concert nr. 4, met een viool en twee blokfluiten in de hoofdrol.” Ook het koor zal haar uitdaging vinden in Bach’s motet ‘Lobet den Herrn’. Na de pauze gaat het concert verder met het Magnificat van Bach. Van Loon: ,,Hier zitten heel wat gave koordelen in. We spelen ook niet de standaardversie maar de versie in Es waarbij Bach een andere invulling heeft gegeven aan de instrumenten die het stuk spelen.” Om mogelijk te maken dat alle musici tijdens dit concert op het podium passe is een groter podium gebouwd dat tijdens het vorige concert al is uitgeprobeerd. Van Loon: ,,We hebben Nijkerker Simon Boas bereid gevonden om een podium te bouwen dat aansluit op het bestaande liturgisch centrum.”

Het concert begint om 20.00 uur, vanaf 19.15 gaan de deuren open. De toegang is gratis maar een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Komduur: ,,We organiseren deze concerten met grote groepen vrijwilligers. We zijn op zoek naar sponsoren die de kosten voor onder andere het inhuren van musici willen dragen en die onze concerten een warm hart toedragen.” Voor meer informatie: bachconsortnijkerk.nl.