• Willem Harold Boog staat aan de vooravond van een jubileum.

    Maranke Pater

Jubileum voor Willem Harold Boog

NIJKERK Een cross-over tussen twee steden: op 1 juli verzorgt Nijkerker Willem Harold Boog, samen met verschillende bekende musici, het openingsconcert van de 25ste Zomerserie Orgelconcerten in Oosterkerk te Zeist. 

Maranke Pater

 

In juli is het 25 jaar geleden dat de huidige Zeister Stadsorganist (2016) Willem Harold Boog begon met het organiseren van orgelconcerten. ,,Dit orgel is een dusdanig kleurrijk en groot orgel dat je er meer mee kunt dan alleen de samenzang begeleiden. Het leent zich uitstekend voor het uitvoeren van orgelliteratuur tijdens concerten. Het musiceren gebeurt met het romantisch Flentrop-orgel uit 1936 met twee klavieren en dertig stemmen. ,,We hebben met dit orgel nagenoeg alle grote orgelwerken van Franck, Bach, Händel, Liszt, Reger en de meeste grote orgelwerken uit de Franse- en Duitse romantiek kunnen uitvoeren. Thema's als 'Rondreis door Europa' spraken geweldig aan. Mensen kwamen en komen nog steeds uit alle windstreken naar deze concerten luisteren."

Ook de orgelwerken van grote en bekende Nederlandse componisten werden tijdens de zomerconcerten gespeeld. ,,Zelf ben ik vaandeldrager van de Nederlandse Koraalkunst naar Jan Zwart. Deze specifieke Psalm-  en Liedbewerkingen mag ik graag in het voetlicht brengen. Door de jaren heen hebben bekende collega organisten als Klaas Jan Mulder, Jos van der Kooy, Herman van Vliet, Sander van Marion en Charles de Wolf de serie orgelconcerten in de Oosterkerk mede op de kaart gezet." Om het instrument en zijn bijzondere band met Zeist en Nijkerk te benadrukken zet Boog de term 'verbinding' centraal in dit eerste Zomerconcert. ,,De Nijkerkse tenor en dirigent Falco van Loon deelt mijn passie voor Bach. In de orgelliteratuur is Bach één van de allergrootste componisten. Falco houdt zich in zijn werk en met zijn Bach Consort Nijkerk hier ook veelvuldig mee bezig." Tijdens het concert zal het Bach Consort Nijkerk dan ook zijn opwachting maken. Ook worden er enkele solowerken door Boog, Van Loon en de trompettist Maurice van Dijk samen uitgevoerd. Bij het concert is burgemeester Gerard Renkema aanwezig voor een bijzonder moment en de bekende supermarktondernemer Gerard van den Tweel.

THEMA'S Het concert omvat vier thema's: de Hollandse Koraalkunst, de Franse orgelkunst, de Orgelplusconcerten en Stadsorganist. Er zullen tijdens het jubileumconcert maar liefst drie verschillende orgels klinken. Zo is er naast het hoofdorgel van de Oosterkerk nog een Johannes concertorgel aanwezig en een kistorgel van het Bach Consort Nijkerk. Op deze manier kan ik in drie verschillende jasjes de mogelijkheden van het orgel laten zien en laten horen. Namens het KunstenHuis De Bilt-Zeist bieden twee musici van de Muziekschool een instrumentaal cadeau aan." In oktober geeft Boog altijd een Hervormingsconcert in de Grote Kerk van Nijkerk. Ook dit jaar komt er een programma op dinsdag 31 oktober samen met Christelijk kinder- tiener en kleinkoor 'de Regenboog' en met de dichter ds. A. Troost uit Ermelo.

Het jubileumconcert van de Zomerorgelconcerten vindt op zaterdag 1 juli om 19.30 uur plaats in de Oosterkerk aan de Woudenbergseweg 44 in Zeist. Kaarten zijn voor 8,00 euro verkrijgbaar aan de kassa bij de kerk. Bezoekers krijgn een gratis CD mee naar huis.

w [www.boogconcerten.nl