• Blits

Jubileum voor jongerencentra

NIJKERK/HOEVELAKEN Jongerencentra Chill Out uit Nijkerk en Blits uit Hoevelaken vieren dit jaar een gezamenlijk jubileum. Ze werden respectievelijk 10 en 25 jaar geleden geopend. De stichting Jeugd- en Jongerenwerk bestaat al langer en is een jaar eerder in 1992 opgericht.

Maranke Pater

De noodzaak voor een jongerencentrum was hoog, vonden inwoners van Hoevelaken in 1992. Door de Stichting Jeugd en Jongerenwerk werd subsidie aangevraagd voor het realiseren van het jongerencentrum Blits in het bestaande Dorpshuis De Stuw in Hoevelaken dat na een interne verbouwing een jaar later in 1993 open ging. Robert den Hartog, jongerenwerker bij Blits: ,,We bieden sinds de start van Blits activiteiten aan voor de jeugd en jongeren tussen de 10 en 18 jaar. We begonnen met een kale ruimte met tafeltjes en stoeltjes. Samen met vrijwilligers en de jongeren zelf hebben we Blits gemaakt tot wat het nu is.”

JONGERENCENTRUM In 2005 heeft Den Hartog het jeugd en jongerenwerk in Nijkerk opgepakt toen er vanuit de gemeente Nijkerk een vraag bij het stichtingsbestuur kwam te liggen. Den Hartog: ,,In Nijkerk zat een jongerencentrum met de naam Achterom, maar dit werd meer en meer een buurtcentrum, wat niet meer door de jongeren werd bezocht. Vervolgens is er door de gemeente een uitgebreid locatieonderzoek gedaan waaruit bleek dat Chill Out zich het beste naast de sporthal Watergoor aan de Watergoorweg 42a kon vestigen.”

IEDEREEN WELKOM De jongerencentra ontvangen diverse doelgroepen, maar hebben ook speciale openingstijden voor jeugd en jongeren apart, meidengroepen en groepen zoals jongeren met autisme. Lars Oostland, jongerenwerker bij Chill Out: ,,Landelijk gezien is er een grote behoefte aan activiteiten voor kwetsbare doelgroepen. In principe is iedereen bij ons welkom, maar we richten ons met name op jongeren die niet zo snel naar een sportvereniging gaan of thuis wat minder aandacht krijgen. Het kan ook voorkomen dat er thuis minder financiële middelen zijn om wat te doen.”

VOORLICHTING Naast de verschillende activiteiten als kookworkshops en DJ-workshops zijn de jongerencentra er vooral om voorlichting te geven op preventief en sociaal vlak. Elke maand staat er een maatschappelijk thema centraal, zoals alcohol, drugs of sociale media. De jongerenwerkers zijn aanwezig op de scholen en plekken waar hangjongeren zich verzamelen en gaan actief naar de basisscholen en middelbare scholen toe om voorlichting te geven. Den Hartog: ,,We hebben veel overleg op de middelbare scholen over jongeren waar de school zich zorgen over maakt.”

Waar vooral stappen in zijn gemaakt is de sportopleiding die beide jongerencentra aanbieden aan jongeren die tussen wal en schip vallen en niet op een middelbare school of vervolgopleiding terecht kunnen. Den Hartog: ,,Binnen de jongerencentra worden ze in samenwerking met Recreators opgeleid tot sportinstructeur."

Woensdagmiddag werd het jubileumfeest gevierd bij Blits in Hoevelaken. Van 16.00 tot 20.00 uur was er van alles te doen. Van luchtkussens, schminken en graffiti tot beautyworkshops, een discotent en dj's.