• Maranke Pater

'Jongens kunnen ook haken'

NIJKERK De bedrijfskantine van het stadhuis was gisteren het toneel van de activiteit 'Heel Nijkerk Haakt Aan' waarbij ruim dertig enthousiaste haaksters smileys haakten voor de Week van de Aandacht die op woensdag 21 september start.

Maranke Pater

 

Aan de oproep om mee te komen helpen met haken gaven diverse haaksters gehoor. Van individuen die thuis haken tot complete haakgroepen. De Haakmutsen waren met een volle tafel dames van de partij. Vier jaar geleden ontstond de haakgroep. Saskia Smit: ,,Twee keer in de maand komen we samen in de Voedselbank van Nijkerk. Ik wilde graag leren haken samen met een vriendin en die groep haaksters is uitgegroeid tot De Haakmutsen."  Vandaag draaien de vrouwen hun handen niet om voor het fabriceren van een smiley, het presentje dat mensen krijgen als ze helpen tijdens de Week van de Aandacht.

Smit: ,,We zijn met een groep van rond de tien vrouwen. We hebben een Whatsapp-groep waarin we onze kunsten aan elkaar laten zien. Soms komt er een haakdame bij die we via via vinden. We hebben twee haakgoeroes binnen onze groep die ons goed helpen." Het succes van De Haakmutsen had een uitwerking op de kinderen van de dames, die nu een eigen haakgroepje hebben opgezet. ,,En het zijn niet alleen de meiden die haken, er zitten ook jongens tussen die vol trots hun eigen gehaakte mutsen meenemen naar school", aldus Smit. 

 

ACTIEF Heel Nijkerk Haakt Aan is een initiatief van welzijnsorganisatie Sigma. Marloes van Est: ,,We organiseren deze aanhaakochtend voor het eerst in Nijkerk. Er bestaan in de gemeente heel veel haakgroepjes en we vonden het leuk om hen allemaal uit te nodigen voor deze haakochtend. De jongste deelneemster is in de dertig en de oudste is ruim tachtig jaar oud. Vrijwilligers van Nijkerks Cadeautje ondersteunen de ochtend. Joke Wouda zit in een rolstoel, maar neemt actief deel aan de haakochtend. Wouda: ,,Vanwege mijn ziekte lig ik veel op bed. Vijf jaar geleden kon ik niks met mijn armen doen, dus ik ben blij dat het nu beter gaat en ik tenminste kan haken. Ik leerde vroeger op school al haken maar ben sinds drie jaar echt actief bezig met haken."

Ze haakte al knuffeltjes voor goede doelen, zoals Mutsjes voor Ethiopië. Wouda: ,,Mijn achterburen hadden Oekraïense weeskinderen in huis tijdens de vakantie en toen heb ik sleutelhangers met gehaakte hondjes met daarop de Nederlandse en Oekraïense vlag erop. Mijn dochter gaat naar Ethiopië, dus ik ben nu ook hondjes aan het maken voor haar om mee te nemen voor de kinderen daar." Het uiteindelijke doel is om rond de 300 smileys te hebben als de Week van de Aandacht begint. Van Est: ,,Er zijn al dames bij Sigma langs geweest in de bibliotheek om haakgaren om te komen halen zodat ze de smileys thuis kunnen maken, zo leuk vinden ze het."

 

Wie eens langs wil komen bij De Haakmutsen is om de week welkom in de Voedselbank van Nijkerk van 9.30 uur tot 11.30 uur. Er bestaan nog meer haakgroepen, zoals de haakgroep in de bibliotheek. Voor meer informatie over de Week van de Aandacht: www.sigma-nijkerk.nl.