• Samen met conciërge en leraar handvaardigheid, de heer Bos, werden de kastjes vakkundig geplaatst.

    Gerrit Steen

Jeugdig vervolg op burgerinitiatief

HOEVELAKEN Voor de leerlingen van de basisscholen is de zomervakantie sinds deze week begonnen. Voor de jongens van groep 7 van de Willem Farelschool aan de Beverdam was er nog een leuke klus te doen. Gewapend met een ladder, een hamer en een blik spijkers gingen de leerlingen, de conciërge en Han Delen vanuit de school naar het Horstpad om twaalf vogelhuisjes op te hangen.

Gerrit Steen

Het Horstpad tussen de Bijenvlucht en de Beverdam is door een burgerinitiatief, ondersteund door de gemeente Nijkerk en de Stichting Landschapsbeheer Gelderland, veranderd in een prachtige wilde bloemenzee. Han Delen: ,,De strook achter de Willem Farelschool is ontdaan van verwaarloosd struikgewas en ingezaaid met graszaad. Voor de leerlingen van de school had de initiatiefnemer van de herinrichting nog een leuk idee. Op de vraag 'willen jullie misschien nestkastjes voor vogels maken en deze in de bomen bij de school en aan het Horstpad ophangen?' reageerden de leerlingen en directie enthousiast."

ENTHOUSIAST Met veel plezier gingen de jongens van groep 7 op de woensdagmorgen tijdens de handvaardigheidslessen aan de slag. Onder bezielende leiding van de conciërge, de heer Bos, werden er aan de hand van een bouwtekening prachtige en degelijke nestkastjes gemaakt. Tijdens een gastles legde Han Delen uit waarom het Horstpad zó werd veranderd en ingericht, dat het door de verwilderingsbollen in het voorjaar en de groei en bloei van de wilde planten aantrekkelijk werd voor bijen, vlinders, allerlei insecten en daardoor ook voor vogels. In die les ging Delen ook in op de doorsnede van de vliegopening, hoe en hoe hoog de kastjes opgehangen moesten worden en welk soort vogel erin zou kunnen komen 'wonen'. Zelfs het kompas kwam eraan te pas om de juiste richting van de vliegopening te bepalen. Vervolgens werd er nog enthousiaster gezaagd, geschuurd en getimmerd.

KOOLMEES Woensdag 11 juli was het zover. Gewapend met een ladder, een hamer en een blik spijkers gingen de leerlingen, de conciërge en Delen vanuit school naar het Horstpad. Daar was ook een vertegenwoordiger van de gemeente Nijkerk, Ronald van 't Hazeveld, die het hele proces vanuit die zijde heeft begeleid. Één voor één ging een leerling met hamer en spijker de ladder op. Op een geschikte plek werd er een spijker in de boom geslagen, waaraan het vogelhuisje werd opgehangen. Vervolgens werd het nestkastje voor de stevigheid ook aan de onderkant vastgezet. Van elk nestkastje kan de bovenkant geopend worden om straks te kunnen constateren of er een koolmees, mus of pimpelmees in gebroed heeft. Rest de leerlingen nog één klus, maar die is voor het najaar: in de groenstrook wordt nog een insectenhotel geplaatst, een hotel dat ergens in september 'geopend' zal gaan worden door de kinderen van dan groep 8. Het hotel wordt gebouwd door leerlingen van het Aeres College in Nijkerk.