• Rechtbank Gelderland

Jeugddetentie en tbs voor moord op Romy

HOEVELAKEN De veertienjarige jongen die wordt verdacht van het doden en verkrachten van zijn leeftijdsgenoot Romy uit Hoevelaken is vrijdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Dat is de maximale straf die kan worden opgelegd aan een jongere onder de zestien jaar, meldt de rechtbank Midden-Nederland.

Romy vond hem eng, bleek uit een whatsappgroep die zij had aangemaakt met de titel 'OMG ik vind hem eng', meldt haar vader. De jongen wachtte haar met de fiets op en verkrachtte haar. Toen het meisje vertelde dat ze naar de politie zou stappen, werd hij zo boos dat hij haar wurgde.

De puber uit Lunteren was niet bij de uitspraak aanwezig. Zijn ouders en de ouders van Romy wel. De jongen zat bij het meisje uit Hoevelaken op school in De Glind. Het lichaam van Romy werd vrijdag 2 juni gevonden in een sloot dichtbij de school. De jongen werd twee dagen later opgepakt, naar aanleiding van getuigenverklaringen en camerabeelden.

Jeugd-tbs kan maximaal zeven jaar duren. De dader zou dan 21 jaar zijn. Als daar redenen voor zijn, kan deze zogeheten PIJ-maatregel daarna worden omgezet in tbs, die eventueel onbeperkt kan worden verlengd. De rechtbank noemt behandeling noodzakelijk. Deskundigen noemen hem ,,een klein kind in een volwassen lichaam". Het proces vond vanwege de minderjarigheid van de dader plaats achter gesloten deuren. De uitspraak was wel openbaar.

De door de rechtbank opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.