• Jeannerie van Dam neemt volgende week afscheid van de bibliotheek.

    Maranke Pater

Jeannerie van Dam neemt afscheid van bibliotheek

NIJKERK Jeannerie van Dam neemt na 27 jaar trouwe dienst afscheid van Bibliotheek Nijkerk op woensdag 27 maart.

Maranke Pater

Jeannerie kwam een keer als lener in de bibliotheek toen ze de oproep voor nieuwe werknemers zag staan. ,,Mijn jongste dochter was 5 en ging naar school. Omdat mijn echtgenoot ook veel thuis werkte, kon ik ook aan het werk gaan." Ze heeft met verschillende bekende collega's als Gerda van Aller, Hetty van Doornik en Tonnie Ragas gewerkt. Haar eerste baan was op de uitleen. ,,Ik hielp mensen met de invoer en uitvoer van de boeken. Nu alles gedigitaliseerd is, ben ik Key-User geworden. Op het moment dat er iets verkeerd gaat in het boekenproces heb ik contact met functioneel beheer."

LIEFDE EN LEVEN Jeannerie werkt al jaren aan het plaatsen van boeken en dvd's in het systeem van de bibliotheek. ,,De prentenboeken worden de laatste jaren op thema's gezet. Daarnaast is iedereen verantwoordelijk voor een eigen 'wereld'. Voor mij is dat 'liefde en leven' geweest. Ik ben niet zo gek op thrillers, maar ik hou wel van romantische boeken en verhalen die over families gaan."

SOLLICITATIE Ze was ook één van de medewerkers die aanwezig was bij het sollicitatiegesprek van Roel Zuidhof, de directeur van Bibliotheek Nijkerk. ,,We werkten vroeger met teamleiders, maar naarmate het team groeide werd de wens voor een directeur groter. Het was heel bijzonder om bij dat gesprek aanwezig te zijn."

FILMCAFÉ Tijdens het Filmcafé is Jeannerie al jarenlang gastvrouw. ,,Ik vind het heel waardevol werk. Toen we als bibliotheek hiermee begonnen, was er op een gegeven moment een groep van oudere dames die aangaven dat ze nu niet meer naar Amersfoort hoefden voor een mooie film. Ze konden onder het genot van een kopje koffie een film kijken en na afloop wat fris drinken, om vervolgens met vijf minuten thuis te zijn. Het is mooi om te zien hoe mensen genieten." In haar vrije tijd blijft Jeannerie zelfs bezig met de bibliotheek. Toen de Stichting Muziek Promotie Nijkerk ophield met bestaan stapte ze vol goede moed op het bestuur af. ,,Ik vroeg of wij de kussentjes mochten hebben die ze altijd gebruikten als er een koor optrad in de Kruiskerk. Nu gebruiken wij de kussentjes tijdens het Filmcafé."

KLEINKINDEREN Toen Boekstart werd opgezet binnen Bibliotheek Nijkerk figureerden haar kleinkinderen in het promotiefilmpje. ,,Ik heb vier kleinkinderen en ze vinden het altijd erg leuk om naar de bibliotheek te komen als ik er ook ben, zeker als er een leuke theatervoorstelling is. Ik ben in september 60 geworden en ga volgende week stoppen. Ik heb mezelf er al een paar maanden op kunnen voorbereiden. Ik zal mijn collega's wel missen na zoveel jaar samen te werken, maar ik ga ook weer andere leuke dingen doen, want mijn man is al zes jaar met pensioen. Ik hou ervan om te fietsen en krijg daar straks meer tijd voor. Ik verwacht ook dat we meer met de camper weg kunnen gaan."

Jeannerie van Dam neemt op woensdagmiddag 27 maart afscheid van de bibliotheek en van alle leden van de bibliotheek die haar nog gedag willen zeggen.