• Arjen Gerritsma Grapic Sound
  • Arjen Gerritsma Grapic Sound
  • AS Media
  • AS Media
  • AS Media
  • AS Media

Jaap van der Krol zwembad officieel geopend

NIJKERK Het Jaap van der Krol zwembad in Nijkerk is officieel geopend. Wethouder Marly Klein van de gemeente Nijkerk, Vera Vizee van architectenbureau Bos, Johan Gulink van Hollander Techniek, Marcel van der Heijden van Optisport en locatiemanager Gabriëlle Rack mochten de knop aan de rand van het zwembad indrukken, waardoor fonteinen van licht de openingshandeling illustreerden.

Wijnand Kooijmans

Een moment waar wethouder Klein persoonlijk naar heeft uitgekeken. Als projectwethouder moest ze, tot vandaag de dag, de nodige kritiek incasseren van tegenstanders van de bouw van het nieuwe zwembad. In haar toespraak prees ze de rol van Diana Kraaij die heeft meegedacht om de nodige voorzieningen aan te brengen, zodat het complex goed toegankelijk is voor mensen met een handicap.

PROCES Volgens Klein is het een bijzonder proces dat is doorlopen. Met begrip voor het personeel dat een dag voor de opening van het nieuwe bad voor het laatst de deuren heeft gesloten van de bestaande baden Bad Bloemendal in Nijkerk en De Slag in Hoevelaken. ,,Dat gaat gepaard met een gevoel van spijt en brengt emoties mee. Maar ik hoop dat jullie je hier in het nieuwe bad je net zo thuis voelen als op het oude plekje. Zoals ook de bezoekers een goed gevoel moeten krijgen bij het bezoek aan het zwembad."

Bij de bouw heeft men soms, zo memoreerde Klein, ijzer met handen moeten breken. Gebrek aan voldoende vaktechnisch personeel en een late levering van benodigde materialen zorgden voor vertraging bij de bouw. De wethouder prees de verenigingen die gebruikmaken van het bad voor de wijze waarop zij intensief en constructief hebben meegedacht. Om aan hun wensen tegemoet te komen, zijn de nodige aanpassingen aan het plan doorgevoerd.

WERK Het werk zit er op, zo gaf Klein toch met enige spijt te kennen. ,,Het bad is gerealiseerd." Waar voor Optisport als exploitant het werk net is begonnen. Klein heeft alle vertrouwen hierin een goede partner te hebben gevonden voor de komende tien jaar. ,,Het is missen even wennen, maar het nieuwe zwembad is letterlijk en figuurlijk een warm bad."

Vera Vizee zegt dat ,,het proces van de bouw vanaf het eerste moment perfect is verlopen." Waarbij de gemeente de betrokkenen veel vrijheid heeft gegeven. Maar wel met behoud van de uitgangspunten, onder meer op het gebied van duurzaamheid. ,,Bij de bouw is goed gekeken naar de positie van alle functies van het zwembad dat is gebouwd op een zichtlocatie." Namens alle betrokkenen bij de bouw overhandigde ze Klein een cheque van zeshonderd euro. In overleg met Optisport kan dit bedrag worden geïnvesteerd in het bad.

ZONNEPANELEN In het kader van duurzaamheid is het dak van het bad voorzien van vijfhonderd zonnepanelen. Maar ook zijn maatregelen getroffen om het gebruik van chemicaliën zo laag mogelijk te houden. Dat alles moet de exploitatielasten voor de gemeente zo laag mogelijk houden. Henno Koelewijn van de zwem- en poloclub Flevo krijgt ballen voor zijn vereniging overhandigd, omdat een lid de naam heeft bedacht. Het lid wil overigens onbekend blijven.

EURO Het enige gemis in het bad is een lift voor bezoekers naar de tribune. Wethouder Nadya Aboyaakoub wil hier toch nog naar kijken in het kader van de Inclusie Agenda van de gemeente Nijkerk. Na de opening werd zaterdagmorgen het naambord van het zwembad onthuld door familieleden van Jaap van der Krol. Door verenigingen worden deze zaterdag nog demonstraties gegeven. Zondag 27 mei is de open dag waarbij iedereen voor een euro het bad kan bezoeken.