Internationale Vrouwendag 'Sterke Vrouwen' Hoevelaken

Anneke Martini

HOEVELAKEN ,,Wie luistert er nu niet graag naar een mooi verhaal?" vertrouwt verhalenvertelster Janna van den Berg haar 'luisteraars' toe. "Mijn talent heb ik van mijn vader geërfd en sinds 1986 vertel ik verhalen aan ieder die het horen wil, omdat vertellen het liefste is wat ik doe."

Het belooft woensdag 4 maart, ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag, een boeiende avond te worden met Janna van den Berg en violiste Maaike Gerritsen. De Werkgroep Internationale Vrouwendag Hoevelaken heeft daarnaast de stadsdichter van Nijkerk, Anita Mensink, Amnesty, Vrouwen van Nu, Hulpdienst Hoevelaken en een aantal kunstzinnige Hoevelakense vrouwen uitgenodigd zich te presenteren. Tevens worden er mooie, verantwoord gemaakte producten uit India aangeboden door Emax Domina.

Het is voor reeds genoemde werkgroep afdeling Hoevelaken, bestaande uit Han Both en de leden Tineke Burger en Trees Brouwer, de zevende keer dat er in Hoevelaken aandacht wordt besteed aan de positie van vrouwen. ,,Als je naar de situatie van vrouwen op dit moment kijkt, zouden zij best meer op de voorgrond mogen treden. De discussie is in volle gang en velen zijn of te bescheiden of hebben wellicht een gebrek aan zelfvertrouwen. Veelal maken zij hun kwaliteiten ondergeschikt aan die van mannen", vinden de initiatiefneemsters.

,,Wij vinden stadsdichter Anita Mensink een voorbeeld van een sterke vrouw en toen wij haar vroegen om een gedicht te maken voor onze avond reageerde zij meteen positief. Ook Angela Rooijakkers van Emax Domina zegde meteen haar medewerking toe. Zij importeert en verkoopt goede artikelen uit India ter verbetering van de positie van de vrouwen in dat land. Angela initieert steeds nieuwe projectjes." De werkomstandigheden zijn goed en er is absoluut geen sprake van kinderarbeid en de werknemers krijgen een goed salaris (info@emaxdomina.nl).

De zaal van Dorpshuis De Stuw wordt op 4 maart opgefleurd met kunstwerken van Hoevelakense vrouwen. Het zijn vooral artistieke inwoonsters die niet regelmatig met hun werk naar buiten treden. Amnesty en Vrouwen van Nu waren ook in voorgaande jaren vertegenwoordigd; Hulpdienst Hoevelaken heeft dit jaar voor het eerst een stand. Bakkerij Toebast, Jumbo, Albert Heijn, Kiki en Kringloop Hoevelaken zijn sponsors.

Janna van den Berg licht toe: ,,Vertellers stammen af van priesters, troubadours, reizende dichters en oude, wijze vrouwen die binnen een dorp of stam, familie of religie hun kennis en cultuur doorgaven." Maaike Gerritsen: ,,Vioolspelen is mijn passie en mijn beroep. Al mijn hele leven speelt muziek een belangrijke rol en als kind zong ik veel en op mijn twaalfde kreeg ik een viool te leen."

De bijeenkomst is op woensdag 4 maart in Dorpshuis De Stuw, Brink 10. Zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs 8.00 euro, bij binnenkomst te voldoen. Informatie: Han Both, 033-2534551.