• Robin van Lonkhuijsen

Inspectie start onderzoek naar behandeling moordenaar Romy

LUNTEREN De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in Utrecht start een onderzoek naar een eerdere aanrandingszaak en behandeling van de inmiddels vijftienjarige Lunteraan, die eind november werd veroordeeld voor de moord op de veertienjarige Romy uit Hoevelaken. Hoe dit onderzoek inhoudelijk vorm gaat krijgen en hoe lang dit duurt, is nog onbekend.

Wouter van Dijk

Dat meldt woordvoerder Margreeth Fernhout van IGJ. ,,Voor de duidelijkheid, dit onderzoek richt zich specifiek op de ontstane situatie rondom de behandeling van deze jongen en niet in zijn algemeenheid op de ggz-instelling waar hij destijds werd onderzocht.'' Ook over eventuele consequenties naar aanleiding van het onderzoek kan ze nu nog niets zeggen. ,,Dat zal later moeten blijken.''

De 15-jarige Lunteraan die in november werd veroordeeld tot één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs na de moord op Romy blijkt in juli 2016, op dertienjarige leeftijd, al in aanraking te zijn geweest met de politie vanwege een aanranding. Dit feit wordt ook vermeld in het vonnis van afgelopen november. De zaak uit 2016 werd echter geseponeerd omdat de officier van justitie behandeling van de problematiek van de jongen bij ggz-instelling De Waag op dat moment prevaleerde boven strafrechtelijk ingrijpen.

Deskundigen gaven in november aan dat bij deze jongen een zorgelijk beeld opdoemt. ,,Dat beeld bestaat uit problemen op antisociaal en seksueel gebied. De jongen heeft bijvoorbeeld een laag empathisch vermogen, weinig moreel inzicht en een verstoorde seksuele ontwikkeling'', zo vermeldde het vonnis in november. De Raad voor de Kinderbescherming merkte op dat er bij de Lunteraan niet alleen sprake zou zijn van een antisociale, maar ook van een kwetsbare houding. Eerder onderzoek wees uit dat de jongen complexe problemen heeft, waaruit blijkt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

De jongen zat bij het meisje uit Hoevelaken op de J.H. Donnerschool in De Glind. Het lichaam van Romy werd vrijdag 2 juni gevonden in een sloot in Achterveld. De jongen werd twee dagen later opgepakt, naar aanleiding van getuigenverklaringen en camerabeelden. Volgens de rechtbank is doodslag bewezen en heeft hij Romy omgebracht om te voorkomen dat hij zou worden gepakt voor de verkrachting.