• Aan de 1e Nijkerkse Fiets4daagse in 2018 deden vijfhonderd deelnemers mee.

    Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Inschrijving voor Fiets4daagse van start

NIJKERK Deelnemers aan de tweede Nijkerkse Fiets4daagse, die plaatsvindt van maandag 9 tot en met donderdag 12 september aanstaande, kunnen zich vanaf maandag 15 april alvast inschrijven op de kersverse website van het evenement.

Belinda van der Horst

,,Op 15 april staan wij als Unie van Vrijwilligers (UVV) Nijkerk op Boerenmaandag. Deze dag wordt ook de nieuwe website van de Fiets4daagse gelanceerd, waarvan de organisatie in handen is van de UVV", vertelt Jan Verweij, vicevoorzitter van de UVV en initiatiefnemer van de Fiets4daagse. Hij vormt samen met Sjaak de Korte en Arjan van Slooten de werkgroep van het evenement. ,,En met hulp van onze echtgenotes en veertig vrijwilligers", benadrukt Verweij. Naast de UVV is er een samenwerkingsverband aangegaan met de IVN Nijkerk voor de beleving in de natuur en cultuur en Toerfietsclub VOEK in Nijkerk voor hun netwerk en expertise.

BELEVING ,,Dit jaar hebben we nieuwe routes uitgezet, van circa 30, 45 en 60 kilometer, die bijna klaar zijn. Met het uitzetten van de routes zijn we 140 uur bezig geweest", zegt Verweij, die evenals de overige werkgroepleden lid is van VOEK. Bij elke stopplaats is er een 'beleving', er valt dan iets speciaals te bezichtigen. De werkgroep heeft zich alle moeite getroost om zoveel mogelijk belevingen in de routes op te nemen. ,,Als we vertellen wie we zijn en waarvoor het is wordt het bij de eigenaar of beheerder van de beleving enthousiast ontvangen en krijgen we alle medewerking." In Barneveld kan er een bijvoorbeeld een bezoek worden gebracht aan Aeres MBO, een kenniscentrum op het gebied van dierverzorging met ruim tweeduizend dieren. Het is de enige school in Europa die een dierentuinstatus heeft.

TOREN BEKLIMMEN In Putten kan men op Landgoed Schovenhorst de veertig meter hoge Bostoren beklimmen. ,,Een sensationele belevenis", volgens Verweij, die de toren al heeft beklommen. Bij gebruik van een kopje koffie bij Brasserie Schovenhorst is de beklimming van de Bostoren gratis. In Soest voert de fietsroute zelfs gedeeltelijk over de landingsbaan van het Nationaal Militair Museum, een unicum. Bij Kasteel Staverden in Ermelo kan in het koetshuis Bierbrouwerij De Uddelaer worden bezocht.

MEEDOEN De start van de Fiets4daagse is tussen 9.00 uur en 12.00 uur en de finish rond 17.00 uur. Deze vinden plaats op een nieuwe locatie omdat er meer deelnemers dan verleden jaar worden verwacht, toen deden er vijfhonderd mensen mee. Het inschrijfgeld voor vier dagen bedraagt 13 euro bij voorinschrijving en 15 euro op de startdag. Deelname voor een dag is 5 euro. Scootmobilisten kunnen ook meerijden want de routes zijn ook voor hen geschikt. Er wordt nog een boekje gemaakt met alle wetenswaardigheden rond het evenement. Inschrijven kan via www. uvv-nijkerk.nl/nijkerksefiets4daagse of bij de UVV Nijkerk, Frieswijkstraat 97 in Nijkerk, tel. 033-2460115 op werkdagen tussen 9.00 uur tot 11.00 uur.