Ingezonden: Parkeren is geen probleem en kan gratis in Nijkerk

Het bestemmingsplan Oosterpoort bevat een paragraaf over beschikbare parkeerruimte in het centrum van Nijkerk. Er zijn volgens dat plan nu en als de Oosterpoort klaar is voldoende plaatsen en er is ruimte over. Parkeerregulering als betalen voor het parkeren is dus niet nodig.

De coalitie begroot bruto 600.000 euro parkeergeld (minus 2 BOA's en materiaal plus 500 boetes) is netto 500.000 euro op een totale begroting van 80 miljoen. Het parkeren kan gratis. Gewoon een raadsbesluit dat je stopt met betaald parkeren. Er is een jaarlijkse reserve van 6,8 miljoen op de begroting 2015-2018. Die 6 ton kan daar zo weggeboekt. Het betaald parkeren Oosterpoort moet vermoedelijk opgelost met Aprisco. Met een beetje goede wil is daar ook wel een oplossing voor te bedenken

B&W vergelijkt in diverse notities Nijkerk met de boodschappencentra in Hoevelaken, Vathorst, Leusden en Putten. Terecht. We doen in hoofdzaak de dagelijkse boodschappen in vijf supermarkten en winkelen een klein beetje in Nijkerk. En dat kan net als in die genoemde plaatsen met gratis parkeren. Als burgers echt willen winkelen gaan ze naar Amersfoort of Utrecht.

De burger zit nu met administratief gedoe terwijl het verkocht wordt als "gemak". De bestuurder legt het bijna wekelijks nog even uit in Stad Nijkerk. En dat doet 't ie nu al drie maanden. Zo makkelijk is het blijkbaar. De NOV doet hetzelfde met een ander verhaal.

We bereiken de fase waarin er enkel standpunten uitgewisseld worden en niet meer bewogen wordt. Het risico bestaat dat ego's voorgaan op het belang van de burger en PRO21 tenslotte toch gelijk heeft met haar vraag naar de kwaliteit van de relatie van de bestuurder en de NOV.

En het gaat echt over helemaal niks. Het levert veel ergernis op en brengt de politiek in diskrediet. De oplossing ligt voor de hand. Ja, de coalitie en haar bestuurder moeten dan even over hun schaduw heen stappen. U oogst dan echt applaus van de burgers.

Jan Huttenga

Hoevelaken