Ine Pleiter nieuwe docent Collage

HOEVELAKEN Collage Kunstcentrum heeft voor het nieuwe cursusseizoen een bevlogen docent gecontracteerd. Beeldend kunstenaar Ine Pleiter gaat in september een beeldhouwgroep voor beginners alsmede een collagegroep begeleiden (een collage is een samengesteld schilderij). In haar verbouwde boerderij in het buitengebied van Putten aan de rand van de gemeente Nijkerk komen haar eigen collages en beeldhouwwerken goed tot hun recht. Haar enthousiasme voor het creëren van kunst brengt zij graag over op anderen. ,,Mensen die al lang met de gedachte spelen om te gaan beeldhouwen, hoeven helemaal niets te kunnen. Dat is juist een heel goede start voor beginners," licht Ine Pleiter toe.

Anneke Martini

Ine Pleiter heeft een inpandig atelier voor 'het schone werk' en daarnaast een tuinhuis voor het 'vuile werk' waarbij stof vrij komt. Behalve cursussen bij Kreativiteitscentrum De Brink in Nijkerk en Collage geeft zij thuis les. Zowel Henk Pothoven als Arrie Huijgen leerden van haar de fijne kneepjes van het beeldhouwen en begonnen er hun carrière.

De gemotiveerde docent volgde een opleiding aan de PABO en werkte vervolgens jaren in het speciaal onderwijs. Juist hier kon zij haar creativiteit goed kwijt in projectmatig werken met de leerlingen. Overigens heeft Ine Pleiter dat niet van een vreemde, haar moeder was pottenbakster. Dat zij deze gave heeft geërfd, blijkt uit onder meer uit de nieuwste raku-gestookte schaal met een prachtig glazuur.

Toen haar kinderen ouder waren volgde Ine een vierjarige (deeltijd-)opleiding aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht, een opleiding die is gericht op mensen die al een artistieke achtergrond hebben. "Deze nieuwe cursus beeldhouwen voor beginners bij Collage wil ik op mijn eigen manier geven. Juist voor hen is dit een heel goede start, denk ik. We gaan gezamenlijk naar De Hazelaar om een steen uit te zoeken, een zachte soort om te beginnen. Om kosten te besparen op aanschaf van gereedschappen, kan ik daar desgewenst voor zorgen. Het is goed dat men zich eerst oriënteert. Tevens bezoeken we exposities en bestuderen we literatuur."

Tijdens de cursus collage maken, wordt het nu eens over een andere boeg gegooid. Volgens een bepaald thema gaan de deelnemers aan de slag op een stuk hardboard van 70 bij 90 cm met 'waardeloze' materialen. Alles kan in een basislaag van plamuur worden opgebracht zoals schelpen, stenen, andere materialen uit de natuur of papier. "Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het toepassen in je reliëfcollage; ook alle soorten verf. Ieder werkt op zijn eigen manier en er zijn 1001 mogelijkheden, onder voorwaarde dat de compositie en de kleuren kloppen."

'Kennis maken met beeldhouwen voor beginners' is op maandagavond vanaf 14 september. 'Collage in reliëf' op dinsdagochtend vanaf 15 september. Aanmelden kan via www.collage-hoevelaken.nl of info@collage-hoevelaken.nl. Tevens is er een inschrijving op vrijdagavond 11 september van 18.00 tot 21.00 uur in het Collage cursusgebouw, aan de Zuiderinslag 4B. Meer informatie op www.inepleitercreatievecursussen.nl

foto Ine Pleiter: 'Ieder werkt op zijn eigen manier en er zijn 1001 mogelijkheden'.