• Gerrit Steen
 • Aalt Guliker
 • Aalt Guliker
 • Aalt Guliker
 • Aalt Guliker
 • Aalt Guliker
 • Aalt Guliker
 • De herkening van Romy op Tweede Pinksterdag in Hoevelaken.

  Aalt Guliker
 • Aalt Guliker
 • Aalt Guliker

Indrukwekkende bijeenkomst voor Romy

HOEVELAKEN In Hoevelaken hebben op maandagavond, tweede Pinksterdag, meer dan vijfhonderd belangstellenden een herdenking bijgewoond voor hun vrijdag vermoorde 14-jarige dorpsgenote Romy Nieuwburg. De inwoners van Hoevelaken waren na een oproep die 's middags op Facebook 's uitging, samengekomen bij de Muziektent op het Van Aalstplein.

Voor de muziekkoepel stond een foto van Romy, de kerkklokken luidden en veel toeschouwers lieten hun tranen de vrije loop. Burgemeester Gerard Renkema hield een bewogen toespraak waarin hij zich allereerst verplaatste in de naaste familie van het vermoorde meisje. "En als dan zaterdag de bevestiging komt dat het inderdaad gaat om Romy, dan vervliegt de hoop en maakt de wanhoop en radeloosheid zich meester van je,'' sprak Renkema. ,,Het is de ergste nachtmerrie die een ouder kan overkomen. Waarom onze dochter, onze vriendin, onze medeleerling? En het ging juist zo goed met je. Je maakte iedereen aan het lachen. Zo iemand hoort te leven. Maar dat is niet de realiteit. Deze mooie bloem zal nooit doorgroeien. En daarom staan wij hier, in een symbolische kring rond de ouders en vrienden van Romy.''

KAARSJES De burgemeester sprak in zijn toespraak ook van 'een heel klein lichtpuntje'. ,,Omdat er inmiddels aanhoudingen zijn verricht, ook voor de dood van de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten die zaterdag dood werd aangetroffen in haar woonplaats. Daarmee valt een klein stukje onrust weg. Het betekent dat we nog altijd alert moeten blijven. Een alertheid die kennelijk nodig is in onze huidige samenleving. Alerter voor de veiligheid, de veiligheid van onze kinderen.'' Renkema zei zich vooral zorgen te maken over de contacten via de digitale snelweg.

INDRUKWEKKEND Na afloop werd er muziek ten gehore gebracht die was uitgekozen door de familie. Er was een moment van indrukwekkende stilte en vrienden legden bloemen en ontstaken kaarsjes bij het portret van Romy. De naaste familie was zelf niet aanwezig bij de plechtigheid, maar bedankte de bevolking van Hoevelaken via burgemeester Renkema voor de steun die ze de afgelopen dagen heeft ontvangen.

Het meisje uit Hoevelaken vertrok vorige week vrijdag om 15.00 van de J.H. Donnerschool in De Glind, de school waarop de veertienjarige Romy Nieuwburg zat. Ze was nog maar een paar uur vermist voordat haar lichaam werd gevonden, meldde de politie. De vader van het meisje is zelf nog gaan zoeken naar zijn dochter voordat hij de politie inschakelde. Het stoffelijk overschot werd rond 17.00 aangetroffen in een sloot tussen de Stoutenburgerlaan en de Emelaarseweg. Het natuurgebied ligt op de route die het meisje naar en van school fietst. Een voorbijganger die zijn hond uitliet, zag het lichaam in het water liggen. Direct werd de omgeving afgezet door de politie.

SUPPORT ,,Wij zijn in gedachten bij ieder die dit verlies moet doorstaan, zoals familie, vrienden en klasgenootjes," aldus Robert den Hartog van jongerencentrum Blits. ,,Ook later deze week zal er bij een aantal activiteiten van Blits aandacht aan het overlijden van Romy besteed worden. De condoleances worden later aan de familie overgebracht." Burgemeester Renkema heeft de afgelopen dagen contact gehad met de familie van Romy: ,,De familie wil iedereen bedanken voor alle support en ondersteuning. Het heeft hen meer dan goed gedaan in deze intens verdrietige periode. Op uitdrukkelijke wens verzoeken zij nu om rust."