'Iedereen kan in de buurt stemmen bij referendum'

NIJKERK In Nijkerk zijn donderdag 6 april tijdens het referendum over de associatieovereenkomst met de Oekraïne vijf stemlokalen minder geopend dan tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2015.

Wijnand Kooijmans

Eén locatie wordt momenteel verbouwd waardoor hierop geen beroep kan worden gedaan. Ook verwacht de gemeente dat het stemmentellen bij het referendum veel minder tijdrovend is omdat er niet op een veelheid van partijen en kandidaten behoeft te worden geteld. Het gaat om een ja of nee of eventueel blanco stemmen. Hierdoor kunnen de stembureaus ook meer kiezers verwerken dan bij een verkiezing voor Provinciale Staten of gemeente.

Wel zijn, volgens woordvoerder Betsy Jansen van de gemeente Nijkerk de stembureaus goed over de gehele gemeente verspreid. ,,Daardoor kan iedereen in zijn of haar buurt stemmen." Dat maakt ook dat de gemeente niet verwacht dat de democratie wordt ondermijnd door minder stembureaus open te stellen.

De stembureaus zijn in het stadhuis, verpleeghuis De Pol (Vetkamp), De Schakel (Oranjelaan), Huize Sint Jozef (Huserstraat), Wijkcentrum Corlaer (Rijstegoed 2-4), school Holk (Galjoen 71-73), school De Hoeksteen (Zandoogje 1), school De Open Kring (Dennenlaan 31), Prins Willem-Alexanderschool (Buizerdlaan 2), Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk (Jan Steenhof 53), School De Appelgaard (Barneveldseweg 182), Johannes Calvijnschool (Winkelmanstraat 5); Gebouw De Voorpost (Nieuwe Kerkstraat 81), Gebouw De Hobbit ( Van Dedemlaan 2), Zalencentrum De Haen (De Brink 10a), Willem Farelschool (Dassenburcht 9), Bilderberg Hotel De Klepperman (Oosterdorpsstraat 11).