• De huidige dependance van het stadhuis maakt plaats voor een nieuw Huis van de Stad.

    Wijnand Kooijmans

Huis van de Stad kan in Havenkom

NIJKERK Het nieuwe Huis van de Stad kan worden gebouwd aan de Havenkom. Deze conclusie kan worden getrokken na de vergadering van de raadscommissie.

Wijnand Kooijmans

 

VVD, Pro21 en De Lokale Partij steunen deze locatie waar het CDA over de plek nog geen uitspraak wilde doen en de ChristenUnie/SGP de keuze te weinig onderbouwd vond. Als meest ideale plek is de voormalige dependance van het stadhuis uit de bus gekomen. In de visie van Wim Oosterwijk (ChristenUnie/SGP) is het Kerkplein wellicht een betere locatie voor het Huis van de Stad. En is het maar de vraag of de komst in de Havenkom echt wel een versterking is voor de binnenstad. Zoals hij ook woningbouw op het Kerkplein niet direct ziet als een versterking voor de binnenstad en dat uiteindelijk wel het doel is van het Platform Binnenstad.

 

De kritiek op plannen voor de Havenkom spits zich toe op de woningbouw. Want, zo zegt directeur Marcel Roordink van ABZ-diervoeders, woningen zijn alleen mogelijk aan de Kolkstraat. Meer woningbouw in de Havenkom wordt in de weg gestaan door de milieuvergunning die aan zijn bedrijf is verleend door de provincie Gelderland. Daarbij moeten niet de meetresultaten leidend zijn maar wat wettelijk mag volgens deze vergunning. In het verleden is afgesproken dat ABZ aan de Westkadijk mag blijven gevestigd en de gemeente Nijkerk de vergunning respecteert.

 

UITSTEL Roordink ziet het liefst dat het besluit over de Havenkom drie maanden wordt uitgesteld. Veel partijen voelen daar niet voor. In opdracht van Roordink gaat de huisjurist van ABZ een wijzigingsvoorstel maken zodat behandeling in de gemeenteraad van 30 maart mogelijk is, zonder dat de belangen van het diervoederbedrijf worden geschaad. Door Roordink werd aangegeven dat de bouw van het Huis van de Stad mogelijk is omdat daaraan andere eisen worden gesteld. Wel vindt hij dat zekerheid moet worden gegeven over de invulling van de duizend vierkante meter met een maatschappelijke doelstelling. Te vaak heeft hij in andere gemeenten gehoord dat deze bestemming niet haalbaar bleek en er dan bijvoorbeeld een kinderdagverblijf in komt. Dat schaadt de belangen van zijn bedrijf wel.

 

HISTORISCH Nico Poorter, woordvoerder van Stadsgezicht Nijkerk, vindt de keuze voor de Havenkom de juiste. Ook uit historisch perspectief. Wel met de nodige eisen om te voorkomen dat er een foeilelijke uitstraling komt, zoals bij de Boni-appartementen. Wethouder Wim van Veelen gaf aan dat het eventueel niet doorgaan of in beperkte mate van de woningbouw geen hinderpaal is voor de realisering van het Huis van de Stad. Bij het opstellen van de plannen is geen rekening gehouden met een eventuele opbrengst van de woningen. Tot de raad van 30 maart zet de wethouder het overleg met Roordink van ABZ voort.