• Tijdens de Nijkerkse Sleepbootdagen is de havenkom het middelpunt van gezelligheid.

    Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Honderdjarige boten te bewonderen tijdens Sleepbootdagen

NIJKERK De 14e editie van de Nijkerkse Sleepbootdagen vindt plaats op zaterdag 7 september, van 11.00 tot 17.00 uur. Ruim veertig sleepboten zijn present, waaronder ook twee sleepboten die dit jaar honderd jaar oud zijn.

Belinda van der Horst

Burgemeester Gerard Renkema en Rob Veltink, supermarkteigenaar van Jumbo Veltink en sponsor van de Sleepbootdagen, nemen om 10.30 uur in opduwers de vlootschouw af. Om 11.00 uur houden ze een toespraak en verrichten ze de opening op sleepboot Magda. De schippersparen van de honderdjarige sleepboten 'Corry' en 'Saenstroom Sr.' worden gehuldigd en de kapel van het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps luistert de opening op.

SHANTYFESTIVAL Het Zeemanskoor Nijkerks Welvaren organiseert, in navolging van verleden jaar, weer een Shantyfestival. Beide organisaties waren zeer tevreden over de samenwerking en de enorme publieke belangstelling. Zij zijn van mening dat beide evenementen elkaar versterken. Er treden vier koren op, op een podium bij de Sleepbootdagen en het Plein, tussen 12.00 en 17.00 uur. De Kajuitzangers, Shantykoor Vrouwen van Schipper Kee, De Natte Bende en het Zeemanskoor verlenen hun medewerking.

FIEP De historische brandblusboot 'De Weer' (1957) uit Zaandam is aanwezig. Aan boord worden gratis rondleidingen gegeven. In samenwerking met de Bibliotheek Nijkerk komt ook de Fiepbus. In deze dubbeldekkerbus kunnen kinderen in een doolhof op avontuur in de wereld van illustratrice Fiep Westendorp, ondermeer bekend van Jip en Janneke voor Annie M.G. Schmidt. Ze vinden er allerlei spelletjes en bekende Fiepkarakters.

De volgende organisaties zijn aanwezig en presenteren zich: Brandweer Gelderland Midden Post Nijkerk, Vaargroep Flevoland, Oldtimer Club Nijkerk, Rob en Henny Wagenaar met stationaire motoren, Dansschool Badabounce Streetdance Nijkerk, Walzz Nijkerk dans-zaal en Joey's Judoschool. Er zijn demonstraties van John van Midden en Wim Wijnne, smeden bij smederijmuseum Hoefhamer in Elburg.

OPTREDEN Kunstenaars Jos Schoonderbeek, Jaap Venema, Marian Monincx en Hennie de Vries-Goudsblom leggen een sleepboot op het witte doek vast. Als goede doelen zijn Geef om Zwerfhonden (GOZH) en Stichting Cavia Nijkerk uitgenodigd. Op vrijdag 6 september treedt Chiantikoor Nijkerk op van 20.00 tot 20.30 uur en van 21.00 tot 21.30 uur bij de verlichte boten. Voor de Havenmarkt kunnen bedrijven, verenigingen, organisaties of particulieren een kraam boeken bij Frits Events, tel. 033-2580598, e-mail: info@fritsevents.nl of www.fritsevents.nl

De Nijkerkse Sleepbootdagen worden mogelijk gemaakt dankzij de financiële- en materiële ondersteuning van sponsoren en de gemeente Nijkerk. Informatie: www.nijkerksesleepbootdagen.nl of e-mail: nijkerkse-sleepbootdagen@live.nl of mobiel 06-24507349.