• Rebecca Sangers

Honderd kaarsjes op de taart voor Dieuwke Jansma-Hoogsteen

NIJKERK Dieuwke Jansma-Hoogsteen vierde donderdag 13 september haar 100ste verjaardag gevierd. Ook burgemeester Gerard Renkema kwam daarom langs in Amaris Arkemheen om haar te feliciteren.


Jansma-Hoogsteen werd geboren op 13 september 1918 in Deersum (Friesland). Ze was het vijfde kind in het gezin van vader en moeder Lieuwe Hoogsteen en Sijttje van der Heide, die op 104-jarige leeftijd is overleden. Haar jongere zuster Anne Hoogsteen is nog in leven en is 93 jaar oud. Ze is gehuwd op 14 december 1939 met Cornelis Jansma. Hij overleed op 25 april 2011 in Nijkerk.
Het echtpaar heeft vijf kinderen (Jan 1940, woont in Wolvega; Lieuwe 1942, woont in Oosterwolde Fr; Fokke 1944, woont in Johannesburg ZA; Sietse 1947, woont in Hoevelaken en Tjitske 1951, woont in Cayuga Canada), elf kleinkinderen en negentien achterkleinkinderen.

Na Deersum woonde het gezin in Vrouwenparochie, Marrum en uiteindelijk in Beetgummermolen. Dieuwke werkte na haar lagere schooltijd bij de boer, ofwel bij de vrouw van de boer, waar ze intern was. Na haar huwelijk met Cornelis Jansma gingen ze in Sint Jacobiparochie (gemeente Het Bildt) wonen, waar men een garagebedrijf overnam annex taxibedrijf. Spannende tijden maakten ze mee. In de oorlog woonden er Rotterdamse evacués bij hen in, hadden ze een onderduiker over de vloer en dat terwijl er ook drie zonen rond liepen.

In 1958 verhuisde het gezin naar het Zuid-Limburgse Puth-Schinnen, een heuveldorpje ten zuiden van Geleen, onder de rook van de Staatsmijn Maurits. Echtgenoot kreeg een baan op de Staatsmijn. Dieuwke verzorgde haar grote gezin. Later verhuisde het gezin naar Geleen en Sittard.
In 1966 nam Cornelis Jansma een fietsenzaak met benzinepompen over in Hoevelaken aan de Oosterdorpsstraat, waar ze ook gingen wonen. Na een vervroegd pensioen woonden ze ook nog twee jaar in Pretoria ZA, waar zoon Fokke (Frank) al woonde. Na terugkeer woonden ze jarenlang aan de Veenslag te Hoevelaken. Ze waren (zijn) lid van de Gereformeerde Kerk en Dieuwke zong in het gemengd koor, zoals ze overal had gezongen in plaatselijke koren. Een mooie alt.

In 2010 kozen Cornelis en Dieuwke ervoor om te gaan wonen in een zorgcentrum en dat werd 'Arkemheen' te Nijkerk. Daar werd Cornelis slachtoffer van een ongeval, dat er de oorzaak van was dat hij verpleegd moest worden in het verpleeghuis. Daar is hij op 25 april 2011 overleden.

Dieuwke mist echtgenoot iedere dag; voelt zich eenzaam, ondanks dat er medebewoners om haar heen wonen. Ze zingt nog wekelijks mee in een koortje op de woensdagochtend. Bij zanguitvoeringen en concerten is ze aanwezig. Andere activiteiten laat ze aan haar voorbij gaan. Ze voelt zich wel gezond, maar verschrikkelijk moe. ,,Het hoofd wil van alles nog, maar het lijf wil niet meer", zegt ze dan. Zo wil ze wel nog haar eigen spullen afstoffen. Ze vindt dat dat moet!
Ze volgt het nieuws op tv, is politiek bewust. Ook leest ze de Telegraaf. Dieuwke dementeert, vergeet (haast) alles en is vaak gedesoriënteerd in plaats en in tijd. In gesprek is ze nog prima en soms helder en scherp.