• Toneelgroep Het Gebeuren speelt binnenkort het toneelstuk Los Laten.

    Maranke Pater

Het Gebeuren speelt Los Laten

HOEVELAKEN Bauke is dirigente van een -in haar ogen- succesvol koor als ze door een realityprogramma gevolgd wordt in haar doen en laten. Het zijn wat ingrediënten voor het toneelstuk 'Los Laten' van toneelgroep Het Gebeuren, dat op 16 en 17 februari in dorpshuis de Stuw plaatsvindt.

Maranke Pater

 

Het is de eerste oefenzaterdag voor de toneelspelers van Het Gebeuren. Grote rekwisieten worden naar binnen gesjouwd. Het toneel is in kerstsferen. Hier en daar kleden de spelers zich om voor de allereerste doorloop van het verhaal. Voor de toneelgroep is het ieder jaar weer een opgave om een leuk toneelstuk te vinden volgens regisseur Mirjam Bosveld. ,,We hebben een groep van 13 spelers. Ieder jaar gaan we op zoek naar een stuk waarin iedereen een evenredig aandeel heeft in de voorstelling en de spoeling van goede komedies is dun."

LUCHTIG Los Laten wordt een luchtig stuk met personages met diepgang. ,,Het verhaal gaat over Bauke die getrouwd is met Marco. Allebei zijn ze met pensioen. Bauke ontvangt een televisieploeg voor de opnames van een real life show over haar leven. Zij vindt dat ze een heel interessant leven heeft als dirigente van het koor 'Amuse'. Bauke denkt de kerstdagen samen met Marco door te brengen, maar dan komen dochter Nienke en zoon Abe onverwacht op bezoek. Nienke was op wereldreis en Abe komt uit Australië thuis met een nieuwe vriendin. Bauke doet haar best om voor de televisieploeg een mooi leven te schetsen, maar alles loopt anders dan verwacht, zeker omdat in het koor ook strubbelingen zijn."

GASTSPELERS Het verhaal speelt zich af rond de kerst, reden voor de toneelgroep om in februari al een uitvoering te doen. ,,Bezoekers zitten nu nog met de kerstdagen in hun achterhoofd. Om ons toneelstuk op te voeren met de kerstdagen was praktisch niet haalbaar en nu zitten we nog in de winterperiode. Om het koor compleet te maken hebben we vijf gastspelers. Soms is het koor onderdeel van het verhaal, bijvoorbeeld wanneer ze aan het oefenen zijn voor hun concert, een andere keer zingen ze vanuit de zaal iets dat bij de situatie past van dat moment."

Het Gebeuren gaat met haar tijd mee en gebruikt steeds meer moderne technieken om het publiek een optimaal gevoel van interactie te geven. ,,We hebben een toneelstuk gespeeld waarbij we een diapresentatie lieten zien van een huwelijksvoltrekking. Een andere keer hebben we voorafgaand aan het stuk korte filmpjes laten zien waarin de personages geïntroduceerd werden. Onze toneelstukken worden meer en meer aangekleed met visuele effecten. De beelden van de cameraman die de realityshow opneemt, zullen worden geprojecteerd op een scherm zodat toeschouwers ook zien wat er wordt gefilmd."

Kaarten zijn online te verkrijgen via www.hetgebeuren.com, bij De Haen (De Brink 10a) en de Bruna (De Wiekslag 5) en aan de deur. Op vrijdag 16 februari speelt de groep om 20:00 uur en op zaterdag 17 februari om 15.00 uur en 20.00 uur. Kaarten kosten 10,00 euro inclusief koffie/thee en 7,50 euro voor kinderen onder 12 en voor 65+ .