• Lex van Lieshout

Herrie over zondagsopening winkels

NIJKERK/HOEVELAKEN De inkt van het gemeenteraadsbesluit om zondagsopening van winkels mogelijk te maken is nog amper droog of er is al herrie over ontstaan. De besturen van de Nijkerkse Ondernemersvereniging (NOV) en de Ondernemersvereniging Hoevelaken (OVH) hadden een afspraak gemaakt om de winkels te openen tussen 12.00 uur en 17.00 uur op de zondagmiddag. Dat besluit was mede ingegeven om rekening te houden met de aanvangstijdstippen van kerkdiensten.

door Henk Brinkman

Zaterdag verscheen echter een folder van Jumbo Nijkerk, waarin werd aangekondigd dat de Jumbo, die vanaf woensdag 4 november in het nieuwe winkelcentrum Oosterpoort is gevestigd, de winkel opent tot 18.00 uur. Eigenaar Rob Veltink, sinds vorige week de nieuwe voorzitter van de NOV, stelde niet goed op de hoogte te zijn geweest van de afspraken tussen NOV en OVH. Maandagmorgen werd hij geconfronteerd met de onrust die zijn folder had veroorzaakt. Vooral in Hoevelaken waren de reacties negatief, maar ook Gerard van den Tweel van Albert Heijn Nijkerk was op zijn zachtst gezegd 'not amused'.

In een eerste reactie stelde Veltink dat er sprake was van een fout van zijn kant en hij toonde zich bereid de openingstijd terug te brengen tot 17.00 uur, hoewel hij juist meerwaarde zag in een openingstijd tot 18.00 uur.

Van den Tweel van Albert Heijn Nijkerk handelde maandagmorgen echter opmerkelijk snel en heeft besloten de winkel aan de Frieswijkstraat te openen tussen 11.00 uur en 19.00 uur. Van den Tweel: ,,Ik ben zeer teleurgesteld over de gang van zaken, waar duidelijke afspraken waren. Ook wij zouden opengaan tussen 12.00 uur en 17.00 uur. Maar nu wijzigen wij onze openingstijden op zondag en gaan open vanaf 11.00 uur 's morgens tot 19.00 uur 's avonds."

Toen Rob Veltink dat hoorde, stelde hij vast zich eerst nader te willen beraden over de openingstijden van zijn supermarkt.

De ontwikkeling rond deze controverse bracht OVH-voorzitter Dennis Toebast tot de verzuchting dat ,,in Nijkerk altijd wel iets geks gebeurt. Wij hebben geprobeerd om alle neuzen één kant op te krijgen, maar dat blijkt niet mogelijk. In Hoevelaken blijven we vasthouden aan openingstijden tussen 12.00 uur en 17.00 uur. In ieder geval tot aan de zomertijd. Dan willen we evalueren."

Supermarkten als Boni en Lidl en ook de andere grote winkelketens zoals Hema, Blokker en C&A waren nog niet bereikbaar voor commentaar.

Update 11.45 uur

Rob Veltink laat in een reactie op de nieuwe ontwikkelingen weten dat hij niet op de hoogte was van de afspraken tussen de ondernemers van Hoevelaken en Nijkerk. ,,Als ik niet op de hoogte ben van een afspraak, kan ik die ook niet schenden. Die aap laat ik mij niet op de mouw spelden."

Maar nu Albert Heijn opengaat van 11.00 uur tot 19.00 uur, handhaaft Jumbo de in de folder aangekondigde openingstijd op zondag tot 18 uur. Veltink: ,,Van 11.00 uur tot 19.00 uur vind ik veel te ver gaan, maar ik houd nu wel vast aan de sluitingstijd van 18.00 uur in plaats van 17.00 uur."