• Wim van de Veen wil dat mensen met elkaar hun dierbaren kunnen herdenken.

    Maranke Pater

Herdenkingsavond in De Stuw

HOEVELAKEN Wim van de Veen Uitvaartzorg houdt donderdag 19 april een Herdenkingsavond voor alle families die hij heeft begeleid bij de uitvaart van hun dierbare en voor iedereen die in de afgelopen twee jaar een dierbare heeft verloren.

Maranke Pater

Van de Veen merkte dat nabestaanden na een uitvaart behoefte hadden aan een moment van samenzijn. ,,Iedereen die op de Herdenkingsavond komt heeft het verlies van een dierbare met elkaar gemeen. Voor de een is dat twee maanden geleden, voor de andere een jaar. Uiteindelijk is het gevoel van verdriet en gemis hetzelfde. Ook al verlies je je grootmoeder van 95 of een ander familielid van 60, we maken allemaal een periode van rouw mee."

ROES Na een overlijden komen nabestaanden over het algemeen in een roes terecht. ,,Soms moeten er zaken snel geregeld worden. Als uitvaartverzorger begeleid je nabestaanden een week lang heel intensief en daarna volgt er nog een nazorggesprek. Met de Herdenkingsavond hoop ik een bijeenkomst te creëren waarbij mensen op een positieve manier terug kunnen kijken en kracht kunnen halen uit de woorden van de spreekster om zo weer verder te kunnen gaan." Door als lotgenoten elkaar te ondersteunen kunnen er nieuwe contacten en verbindingen ontstaan.

ZELFSTANDIG Van de Veen is nu een jaar zelfstandig actief als uitvaartverzorger in Hoevelaken. Hiervoor was hij actief voor een grotere uitvaartonderneming. ,,Ik heb er bewust voor gekozen om als zelfstandige verder te gaan. Ik ging voor persoonlijk contact met nabestaanden en dat was moeilijk bij de grote uitvaartondernemer waar ik toen onder viel. Ik begeleidde toen meerdere families tegelijk in een week. Nu kan ik veel meer de tijd nemen voor de begeleiding van nabestaanden."

De kracht van Van de Veen is het persoonlijk maken van een uitvaart. Sinds de start van zijn onderneming maakt hij gebruik van Laatste Wens-boekjes, die mensen bij leven al kunnen invullen. ,,Soms is iemand ziek, of komt iemand op een leeftijd waarop ze nadenken over de invulling van hun eigen uitvaart. De laatste wensen zijn meer bespreekbaar geworden. Voor nabestaanden is het prettig als er van tevoren al een lijst van wensen is samengesteld." Van de Veen is dag en nacht bereikbaar voor vragen en is het vaste aanspreekpunt voor een familie. ,,Tegenwoordig maakt het voor de keus van een uitvaartbegeleider niet meer uit waar iemand een uitvaartverzekering heeft: mensen hebben de keus om zelf te kiezen door wie de uitvaart begeleid wordt."

De Herdenkingsavond start om 19.30 uur in Dorpshuis de Stuw aan de Brink 10 in Hoevelaken. Om 20.00 uur start de bijeenkomst. Hierna is er tijd voor een informeel samenzijn met een hapje en een drankje. Er zijn geen kosten verbonden aan de Herdenkingsavond. Graag vóór 15 april aanmelden met vermelding van het aantal personen via info@wimvandeveenuitvaartzorg.nl of via 06-12367416.