• j.s.haakmat

Herdenking van de Holocaust in Nijkerk

[NIJKERK[ Op woensdag 27 januari wordt over de hele wereld de Holocaust herdacht in de vorm van de Holocaust Memorial Day. In Nijkerk voor de vijfde keer, nu in de Goede Herderkerk, Willem-Alexander Plein 14, naast het station. De aanvang is om 13.00 uur en de toegang is vrij. Er zijn drie sprekers.

Eén van hen is Wolfgang Kotek, in 1930 geboren in Wuppertal (Duitsland) als zoon van een Joodse vader en een niet-Joodse moeder. Door zijn grootouders wordt hij in november 1938 op de trein naar Nederland gezet. In het nog niet bezette Nederland komt de 8-jarige Wolfgang bij een gezin in Apeldoorn terecht. Daarna volgen nog 13 andere pleeggezinnen. Hij spreekt aanvankelijk de taal niet, mist zijn ouders en is volkomen ontheemd. Vanaf 1942 moet hij de Jodenster dragen en naar 'het Joodse schooltje' in Apeldoorn. Al zwervend en bedelend overleeft hij de oorlog. Na de bevrijding wordt Wolfgang herenigd met zijn vader (die sinds 1943 in Nederland ondergedoken was geweest) en moeder.

Hadassa Hirschfeld komt uit een Joods gezin, waarvan vele familieleden in de Sjoa zijn vermoord. Haar moeder is als enige overgebleven van de familie Wijzenbeek. Haar directe familie - vader, moeder, twee zussen (een tweeling), een broer en een halfbroer - zijn allen in Auschwitz vergast. Ook veel familieleden van moederskant werden ter dood gebracht. Haar vader overlééfde Auschwitz, en ook zijn drie zussen overleefden. Hadassa en haar zus Lonie groeiden op in het naoorlogse Utrecht, waar de kleine overgebleven Joodse gemeenschap probeerde de draad weer op te pakken. Hadassa studeerde geschiedenis en studeerde af op het onderwerp 'De ontkenning van de Holocaust'. Twintig jaar was zij verbonden aan het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël' (CIDI), waarvan 15 jaar als adjunct-directeur.

De derde spreker is opperrabbijn Binyomin Jacobs. Meer over hem, Wolfgang Kotek en Hadassa Hirschfeld en de beide andere sprekers in de editie van Israël Aktueel die half januari verschijnt. De herdenking zal muzikaal worden omlijst door Kees de Vreugd (piano) de violiste Iris van der Laar, concertmeester van het Hineni Symfonie Orkest. Zij speelt het bekende thema uit de film 'Schindler's List'. Graag aanmelden voor deze bijeenkomst aanmelden via bijeenkomst@christenenvoorisrael.n of telefonisch (in kantoortijd): 033-2458824.