• Henk van Soeren (links) en Jan van Meerveld (rechts) zijn vrienden voor het leven.

    Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Henk en Jan zijn vrienden voor het leven

NIJKERK Henk van Soeren (70 jaar) en Jan van Meerveld (78 jaar) zijn vrienden voor het leven. Beide weduwnaars ontbijten elke week twee keer samen en gaan dan een visje kopen. Hun vriendschap kwam op een bijzondere manier tot stand, namelijk bij de visboer.

Belinda van der Horst

Beide mannen gingen twee keer in de week naar de visboer bij winkelcentrum Paasbos en troffen elkaar regelmatig. ,,Ik hoorde dat de visboer Jan condoleerde met het overlijden van zijn vrouw. Toen heb ik hem ook gecondoleerd en uitgenodigd om eens langs te komen, want ik ben ook alleen", vertelt Van Soeren. Het klikte tussen hen en er ontstond een hechte en trouwe vriendschap. ,,Twee keer per week, op woensdag- en zaterdagmorgen, ga ik om 7.00 uur naar Henk" zegt Van Meerveld. ,,Dan heb ik al een boterham voor hem gesmeerd en een kop thee voor Jan gezet", vult Van Soeren aan. Ze waren in hun arbeidzame leven gewend om vroeg op te staan. Van Meerveld heeft vijfendertig jaar gewerkt in de Flevopolders bij de drooglegging en Van Soeren vijfendertig jaar als chauffeur op een vrachtwagen. Na het ontbijt gaan ze een visje kopen, waar ze verzot op zijn.

SCOOTMOBIEL Om gezondheidsredenen kan Van Soeren niet meer autorijden. Inmiddels maakt hij gebruik van een scootmobiel. Van Meerveld rijdt nog wel auto, maar heeft ook een scootmobiel. Samen hebben ze zich aangesloten bij de UVV-Schootmobielclub. ,,We hebben gisteren nog een mooie rit gemaakt. Het is zo gezellig bij de Scootmobielclub", zegt Van Soeren. Ook gaan ze samen met hun scootmobiel naar de markt.

Het gemis van hun vrouwen en het verdriet blijft. Trouw bezoeken ze het graf van hun vrouwen, waar ze troost uit putten. Hun kinderen, Van Soeren heeft er twee en Van Meerveld vier, zijn hun tot steun.

BAND Beide mannen wonen in een seniorenwoning en hebben huishoudelijke hulp. Ze vertellen dat met hun hulp, die ze al jarenlang hebben, een vriendschappelijke en vertrouwelijke band is ontstaan en dat ze een grote steun voor hen is. De mannen koken zelf hun eten en doen de was. ,,Ik ben een paar keer gevallen en ben nu bezig met personenalarmering. 's Avonds doe ik mijn screen naar beneden en 's morgens weer omhoog. Als mijn screen dicht blijft zitten dan weten de buren dat er wat aan de hand is" vertelt Van Meerveld. ,,Mijn zonen bellen elke avond hoe het met me gaat. Als ik niet opneem dan weten ze dat er wat aan de hand is en komen ze. Ze staan altijd voor me klaar en helpen me overal mee", zegt Van Soeren.

VRIENDSCHAP Ze beseffen dat sociale contacten erg belangrijk zijn, willen ze niet vereenzamen. Met hun vriendschap als voorbeeld besluit Van Meerveld: ,,Dat moest meer gebeuren bij mensen onder elkaar".