• Helma van Lambalgen: ,,Belangrijk om altijd aanspreekbaar te zijn in de wijk.''

    Gerrit Steen

Helma van Lambalgen nieuwe wijkagent

NIJKERK Helma van Lambalgen (50) is vanaf begin maart werkzaam als wijkagent in de Nijkerkse wijken Paasbos, Beulenkamp en Strijland. Dit als vervanger van Joost Harperink die naar de Schulpkamp is gegaan. Op dit moment zijn er in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken in totaal acht wijkagenten werkzaam, waarmee het politiekorps weer op sterkte is.

Gerrit Steen

Van Lambalgen is geboren en getogen in Scherpenzeel waar ze tot haar twintigste jaar gewoond heeft. ,,Toen ik een jaar of acht was, had ik al de behoefte om bij de politie te gaan, maar moest die droom in eerste instantie laten varen vanwege mijn lengte. Ik ben 1.60 en toentertijd moesten vrouwen minimaal 1.65 zijn. Maar toen die eis later losgelaten werd zag ik mijn kans schoon en heb ik me aangemeld bij de Rijkspolitie. Nadat ik met succes door de fysieke en psychologische test bij de Rijkspolitie kwam volgde ik in Harlingen mijn politieopleiding die in totaal twintig maanden duurde. Met mijn diploma op zak werd ik daarna in district Dordrecht geplaatst met als standplaats Rozenburg."

WACHTMEESTER  Ze begon daar als wachtmeester en ging ook in die regio wonen. ,,In 1994 was er een grote reorganisatie en werd de Rijkspolitie samengevoegd met de Gemeentepolitie, waardoor we een samenwerkingsverband met de gemeente Spijkenisse kregen. Later werd dat bureau Hoogvliet/Rotterdam Zuid. Op dit bureau zat ik onder meer in het woninginbrakenteam op Zuidplein, daarnaast draaide ik vaak diensten op de noodhulp. De laatste dertien jaar was ik wijkagent in Rotterdam Overschie."

UITDAGING  ,,Ik zit nu inmiddels met veel plezier al dertig jaar bij de politie. Toen ik op de interne vacaturesite zag dat er mensen gevraagd werden in Barneveld en Nijkerk zag ik mijn kans schoon om weer terug te keren richting mijn geboortestreek. Het is een uitdaging om in Nijkerk weer helemaal opnieuw te beginnen."

LAAGDREMPELIG  ,,Ik vind dat je altijd zichtbaar en aanspreekbaar moet zijn in je wijk. Op dit moment ben ik bezig met het opbouwen van contacten. Veiligheid maak je vooral samen. Binnenkort ga ik wijkgesprekken houden aan de hand van een enquête die ik steekproefsgewijs houd. Zijn er Whatsappgroepen, wie wil er mee kijken, wie zijn de sleutelfiguren in de wijk.  Ik probeer ook de meldingsbereidheid te vergroten en zo laagdrempelig mogelijk mijn werkzaamheden te verrichten.

ZICHTBAAR  Inbraken hebben qua impact de hoogste prioriteit. Daarom is het belangrijk om bij verdachte situaties 112 te bellen. Ik probeer zo veel mogelijk in de wijk te zijn. Als de mensen aangifte willen doen dan kunnen de mensen een afspraak met mij maken via 0900-8844 of helma.van.lambalgen@politie.nl. Ik heb ook een twitteraccount: @Helmalambalgen. Hierop kan men de berichten vanuit de wijk volgen. We zijn ook bezig om te kijken hoe we dit via Facebook kunnen bewerkstelligen."