• Harry Koelewijn

Handtekeningen voor referendum over bezuinigingen bibliotheek

NIJKERK Vanmiddag zijn door leden van de bibliotheek 666 handtekeningen aangeboden aan burgemeester Renkema van de gemeente Nijkerk. De leden van de bibliotheek willen door middel van een burgerinitiatief het onderwerp van een referendum op de agenda plaatsen van de gemeenteraad. Het referendum heeft als onderwerp de grote bezuinigingen op de bibliotheek.

Door het indienen van dit burgerinitiatief, over het houden van een referendum over de grote bezuinigingen op de bibliotheek, moet de gemeenteraad hierover een besluit nemen. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat er een referendum is gehouden in Nijkerk.

De handtekeningen zijn in zeer korte tijd opgehaald bij de bezoekers van de beide vestigingen in Nijkerk en Hoevelaken van de bibliotheek van vrijdag 17 april tot en met maandagmiddag 20 april. Bezoekers reageerden heel verontwaardigd over de voorgestelde bezuinigingen op de bibliotheek: ,,Het zwembad moet al sluiten, nu ook nog de bibliotheek? Wat zijn ze aan het doen met alle voorzieningen?" ,,Ik vind de bibliotheek juist heel belangrijk om open te houden, ook voor de kinderen." ,,Ik dacht net nog, wat is de bibliotheek toch fijn." ,,Bezuinigingen op de bieb, dat kan toch helemaal niet? Mensen moeten toch kunnen blijven lezen?" ,,Ik vind dit de mooiste bieb (Nijkerk) uit de omgeving.",,Ik kom hier altijd tot rust", ,,De bieb is een soort cultureel centrum" en ,,Niet iedereen heeft geld om boeken te kopen, kinderen moeten juist toch lezen?"

De voorgestelde bezuinigingen door het college op de subsidie van de bibliotheek zijn ruim dertig procent. Hiermee moet de bibliotheek het met 250.000 euro minder doen vanaf 1 januari. De bibliotheek heeft in haar ingediende plannen aangegeven dat de bezuiniging ook veel te veel is om in één keer te kunnen realiseren. Er zou juist geïnvesteerd moeten worden in de bibliotheek, omdat in deze tijd veel voorzieningen worden afgebroken en de bibliotheek een belangrijke plaats heeft in de samenleving van Nijkerk en Hoevelaken die er voor zorgt dat inwoners mee kunnen doen in de samenleving zoals goed kunnen lezen en digitaal vaardig zijn. Ook als ontmoetingsplek is de bibliotheek een laagdrempelige voorziening en voor veel mensen een kans om anderen te ontmoeten, kennis op te doen of informatie te halen of te delen.