• Gerrit Steen

Grote rommelmarkt in Hoevelaken

HOEVELAKEN De grote jaarlijkse rommelmarkt van de Nederlandse Hervormde Gemeente staat weer voor de deur en wel op zaterdag 12 september achter de Dorpskerk. Van 9.00 tot 13.30 uur kunnen bezoekers zich verlekkeren bij meer dan 40 verschillende kramen vol met meubels en vele andere artikelen. Om 10.00 uur wordt er een veiling gehouden met antiek en curiosa.

Gerrit Steen

Elke tweede zaterdag in september stromen van heinde en ver de koopjesjagers naar de grote Rommelmarkt van de Nederlandse Hervormde Gemeente aan de Westerdorpstraat. Of het nu gaat om huishoudelijke artikelen, schilderijen, boeken en platen, elektronische apparaten, computers, schoenen, kleding, alles is op zaterdag verhandelbaar. Menigeen staat al een uur voor de opening voor de hekken om maar als eerste de markt te kunnen bestormen want de beste koopjes kun je het best zo vroeg mogelijk doen.

De organisatoren Jan Jakobs en Gert Cousijnsen kijken met voldoening terug op de voorgaande markten, die altijd veel bezoekers trekken: "We doen het nu al 25 jaar, vorig jaar was het jubileumjaar. Je hebt de Dorpsdag in Hoevelaken en de Rommelmarkt. Het is een jaarlijks terugkerende happening. De markt begint klokslag 09.00 uur en zal rond de klok van 13.30 uur afgesloten worden. Tijdens de markt is er ook altijd een veiling, waarbij waardevolle spullen onder de hamer komen. Deze veilig is altijd het hoogtepunt van de markt, de biedingen lopen soms hoog op. Tijdens de veiling is een keer een oude 'hoge zijden' hoed van een voormalige predikant geveild. De veiling start om 10.00 uur. De kracht van deze markt is dat er iedere dinsdag spullen worden ingenomen. Al vele jaren rijdt de auto van de rommelmarkt door het dorp om de spullen af te halen. Op de huidige locatie aan de Weldammerlaan 6 kunnen ook elke dinsdagmorgen spullen worden afgegeven".

Een vast team van medewerkers is daar elke dinsdag bezig met innemen en controleren van de goederen. Indien mogelijk wordt een en ander gerepareerd, ingepakt en opgeslagen tot de volgende markt. Gert Cousijnsen: ,,Indien u nog verkoopbare spullen heeft, kunt u dit uiterlijk tot donderdag 10 september aanmelden bij de ophaaldienst, bereikbaar onder 033-2536715. Zij zullen met u een afspraak maken wanneer de spullen bij u kunnen worden opgehaald. Ons nadrukkelijk verzoek is om wel verkoopbare spullen aan te leveren. U zult dus begrijpen dat u met 'afval' geen goede zaak dient. Wij vragen derhalve uw begrip indien de ophaaldienst uw aan te leveren spullen als 'afval' bestempelt en deze niet meeneemt."

,,We doen altijd veel aan reclame in de vorm van advertenties en de tekstkar die het aankondigt. We hebben ook de geluidsinstallatie van Gert Timmerman overgenomen, zodat we het evenement via de omroepinstallatie kunnen aankondigen. We hebben alles in eigen bezit. Over drie dagen gerekend zijn er wel 100 man aan het werk met het uitsorteren van de spullen en het bemannen van de kramen. Van heinde en ver komen ze hier naar toe. Ze bellen zelfs uit Nieuwegein. Toen we begonnen hadden we 20 kramen, nu zijn dat er al meer dan 40. Meer kan niet, het hele plein staat vol."