• Gerwin van Luttikhuizen
  • Archief BDUmedia

Gratis reizen tijdens 10-jarig jubileum Valleilijn

HOEVELAKEN De 10-jarige Valleilijn viert feest met een 'Food & Winterfestival' op zaterdag 10 december langs de bus- en treinstations van de Valleilijn tussen Wageningen, Ede-Wageningen en Amersfoort.

Reizigers kunnen de hele dag gratis gebruikmaken van de Valleitrein van Ede-Wageningen naar Amersfoort en vice versa. De onder studenten populaire Valleilijnbus tussen Wageningen en Ede-Wageningen is tussen 11.00 en 16.00 uur gratis. Bij verschillende stations zijn feestelijke activiteiten te vinden en er staan diverse foodtrucks, zo maakte Connexxion donderdag bekend.

Reizigers die op de jubileumdag van of naar station Amersfoort willen reizen kunnen een ticket downloaden via www.ervaarhetov.nl, zodat zij gratis op dit station kunnen in- en uitchecken. Met dit gratis ticket kunnen reizigers dan de gesloten toegangspoortjes op station Amersfoort openen.  

Gedeputeerde van de Provincie Gelderland, Conny Bieze, zal samen met de wethouder Hans van Daalen van Barneveld en wethouder Leon Meijer van Ede, onder begeleiding van hyperculinaire kok Pierre Wind op het station in Ede Centrum om 11.30 uur het startsein geven voor de festiviteiten. Vervolgens stappen zij samen op de Valleilijntrein om te reizen naar Barneveld, zodat om klokslag 12.00 uur het Food & Winterfestival zal starten.

PROGRAMMA Het Food & Winterfestival is ,,het allereerste hop on, hop off festival van Nederland met foodtrucks, muziek, bijzondere acts en kindervermaak", aldus Erik Mes van Provincie Gelderland. De activiteiten vinden plaats op de stationspleinen van Hoevelaken, Barneveld Centrum, Lunteren, Ede Centrum, Ede-Wageningen, WUR Forum en Busstation Wageningen Centrum. ,,Het is een bonte verzameling van keukens op wielen en vrolijke sfeermakers. De reizigers kunnen op vertoon van hun OV-chipkaart of een Valleilijn Festivalticket korting krijgen bij de foodtrucks. Ook kunnen de bezoekers een familiebezoek naar Burgers Zoo winnen wanneer zij een leuke of gekke festivalfoto posten op de Facebookpagina van www.ervaarhetov.nl of sturen naar info@valleilijn.nl."

Het festival wordt georganiseerd door de Provincie Gelderland, Connexxion en Syntus, die verantwoordelijk zijn voor de Valleilijn. Dit in nauwe samenwerking met de diverse gemeenten waar de Valleilijn rijdt. ,,Nu tien jaar later blijkt dat de lijn in een grote behoefte van reizigers voorziet. Het is een belangrijke verbinding geworden in de regio en naar de Randstad. Het is dus uitermate succesvol te noemen, zodanig dat er zelfs volgend jaar twee extra treinen bij zullen komen op het traject", verwacht woordvoerder Mes.

Begin november maakte spoorwegbeheerder ProRail bekend dat het uitbreiden van de kwartiersdienst op de gehele Valleilijn tussen Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen ,,technisch haalbaar is". Daarvoor zal eerst op meerdere plekken het spoor moeten worden verbouwd, om bijvoorbeeld een dubbelspoor en minder overwegen te creeëren.