• Ruim vijftig kunstenaars tellen hun atelier, huis, werkplaats of tuin open om het publiek kennis te laten maken met hun werk.

    Henk Pothoven

Gratis entree bij kunstenaars tijdens Atelierroute Nijkerk

NIJKERK De elfde editie van de Atelierroute Nijkerk wordt gehouden op Hemelvaartsdag, op donderdag 30 mei. Van 10.30 tot 20.00 uur hebben kunstliefhebbers gratis entree bij vijfenvijftig professionele of amateur beeldend kunstenaars uit de oude Zuiderzeestad en omgeving. Zij stellen hun atelier, huis, werkplaats of tuin open om een breed publiek kennis te laten maken met hun werk.

Anneke Martini

Achter de schermen is het bestuur, bestaande uit voorzitter Henk Pothoven, secretaris Marco van der Wielen, penningmeester Wim Luigjes en ondersteunend lid Harm Visser, met een aantal vrijwilligers de laatste maanden intensief bezig geweest met de voorbereidingen. Arno Huijbregt en José van den Tweel hebben buiten het bestuur een aantal taken op zich genomen.

TENTOONTSTELLING Voorzitter Henk Pothoven: ,,Het is dankbaar werk met zoveel mooie reacties van het publiek. Dat is ook een reden om er weer mee verder te gaan. We zijn er trots op dat er opnieuw zoveel kunstenaars, al dan niet met hun gastexposanten, bereid gevonden zijn hun werken te tonen. Dit jaar is er een grote overzichtstentoonstelling in een ruimte van de Kruiskerk, waar van elke exposant werk is vertegenwoordigd. Zo kunnen de toeschouwers alvast een indruk krijgen van de kunstuitingen van een aantal inwoners."

ELFDE EDITIE Tijdens de elfde editie van de traditionele kunstroute is er geen etalagekunst. Als alternatief is er dit jaar daarom een grote overzichtstentoonstelling. Opnieuw zijn de exposanten op de achtentwintig locaties gemakkelijk te vinden via de routebrochure met plattegrond, de witte ballonnen en de vlaggen met het logo. Er is een lijst van deelnemers opgenomen waarvan de adressen met overeenkomstige nummers staan ingepland op de routekaart. Deze flyers zijn binnenkort gratis verkrijgbaar bij boekhandel Roodbeen/VVV, de bibliotheken in Nijkerk en Hoevelaken, Dorpshuis De Stuw en de exposerende deelnemers.

GROTE DIVERSITEIT Verbazingwekkend is de grote diversiteit aan kunstuitingen die met hart en ziel zijn gecreëerd: tekeningen en oliepastels, metaalbewerking en technische kunst, beelden en keramiek, edelstenen en sieraden, schilderijen en scraperboardkunst, houtdraaikunst en houtbewerking, grafische technieken, glas-in-lood, textielkunst en viltbewerking, illustraties en fotografie, projecten en installaties, tassen van diverse materialen en accessoires. De voorzitter vervolgt: ,,Er is een aantal nieuwe exposanten naast de vaste kern. Het wisselt elk jaar en is voor kunstliefhebbers interessant om kennis te maken met deze vernieuwing. Hierdoor is er die grotere diversiteit; nieuw is bijvoorbeeld metaalbewerking, houtbewerking en grafische techniek. Dit jaar hebben we bewust gekozen voor alleen Hemelvaartsdag, een weekeinde werd als te langdurend ervaren. Dit is voor het bestuur best wel een spannend experiment met die langere bezoektijd. In principe is het de bedoeling dat de Atelierroute structureel op Hemelvaartsdag wordt gehouden."

Atelierroute Nijkerk wordt gehouden op donderdag 30 mei van 10.30 tot 20.00 uur. De overzichtsexpositie vindt plaats in de Kruiskerk. Meer informatie is te vinden op www.atelierroutenijkerk.tk.