• Grada Snoek gaat eind december voor anderhalve maand naar Kenia voor Kidscare.

    Eigen foto

Grada Snoek zet zich in voor Kenia

HOEVELAKEN Grada Snoek uit Hoevelaken vertrekt eind december weer voor zes weken naar het armste deel van Kenia, helemaal in het zuiden, aan de grens van Tanzania. Het is de derde keer dat zij daar naartoe gaat om KidsCare op vrijwillige basis te ondersteunen.

Gerrit Steen

Snoek: ,,KidsCare heeft tot doel de thuiszorg van wees- en hulpbehoevende kinderen in de provincie LungaLunga in Kenia te bevorderen. Sinds 2016 mag ik daar mijn bijdrage leveren door mijn kennis van zaken, die voor een professionele organisatie van belang kunnen zijn, te delen met het lokale Keniaanse team. De verschillende programma's van KidsCare zijn allemaal gericht op hulp aan kinderen, waarbij het belang van zelfstandigheid en onafhankelijkheid niet vergeten wordt. Want het is ook een doel om mensen een uitweg uit de armoede te bieden, te helpen om zelfstandig een toekomst op te bouwen."

BIJEN HOUDEN Tijdens de komende reis gaat Snoek een bijenproject opzetten. ,,Het houden van bijen komt nauwelijks voor in de regio waar KidsCare opereert. Een team van agrarische overheidsadviseurs heeft zich gebogen over de beste manier om in de agrarische sector een duurzame economische activiteit te starten. Niet alleen omdat de marktprijs voor honing goed is, maar vooral omdat ook mensen met weinig bezit bijen kunnen houden. De uitrusting kan lokaal worden vervaardigd, bijen zijn in de omgeving te vinden en hebben geen voeding nodig van de imker. Bijenhouden genereert inkomen zonder de leefomgeving aan te tasten. Deze keuze heeft ertoe geleid dat medio dit jaar het innovatieve Community Based Homecare and Beekeepers (CBHB)-programma is gestart. Het programma omvat de vorming en start van zelfstandige en duurzame coöperaties van bijenhouders. In totaal doen er 360 huishoudens mee, die hiermee in de toekomst een inkomen kunnen genereren. En daarmee is dan weer het uiteindelijke doel, namelijk de hulp aan kinderen, gediend: zo'n 1800 kinderen zullen naar school kunnen gaan, krijgen voldoende voedsel, kleren en een acceptabele woonsituatie."

INNOVATIEF Zo'n innovatief programma, hoe pak je dat aan? ,,In 24 dorpen worden, in samenwerking met het dorpshoofd, tien zeer arme huishoudens geselecteerd. Zij starten met een stabilisatiefase (lees hierover meer op de website www.kidscarekenia.nl). Stap voor stap wordt daarna in het dorp een bijenhouders coöperatie gevormd van vijftien leden (de tien geselecteerde huishoudens plus vijf dorpsvrijwilligers die het programma mee begeleiden).

In ieder dorp komt een demonstratie-unit met tien bijenkasten, die wordt gebruikt voor de trainingen en voor het begeleid opdoen van praktische ervaringen. Bij voldoende inzet en resultaten worden er per dorp nog twintig kasten geleverd. Elke coöperatie krijgt dus de beschikking over in totaal dertig bijenkasten. Dit aantal levert alle huishoudens een substantieel inkomen op. Maar dat betekent dat er in totaal er dus 720 kasten nodig zijn.''

DONATIES  Voor het realiseren van deze kasten is uiteraard geld nodig. ,,Mijn grote ZZP-netwerk, vrienden, buren, kennissen en collega's, iedereen kent mijn passie voor KidsCare en overal mag ik mijn verhaal doen. Er wordt kleding beschikbaar gesteld, smartphones aangeboden, maar ook mijn zelfgeknutselde geluksengeltjes worden verkocht ten behoeve van het bijenproject. En ik kan iedereen altijd verzekeren: 100 procent van de donaties komt bij dit bijenproject terecht."

VRIJWILLIGER Het is niet de eerste reis van Snoek naar haar geliefde Afrika. ,,De afgelopen jaren reisde ik als vrijwilliger naar diverse landen. Sinds 2015 (Malawi) blog ik over mijn reizen en over alles wat ik meemaak. Afrika is me in het bloed gaan zitten, als een soort virus. Het is de warmte, de enorme vriendelijkheid, de mensen en de compleet andere manier van leven. Het levert me een schat aan ervaringen op, die ik de rest van mijn leven met mij meedraag. Het leven in Afrika heeft diepe indruk op me gemaakt. Het is niet alleen dat ik daar iets breng, voor mij zijn mijn reizen ook gewoon bedoeld om wat te halen zodat ik de materialistische en soms ook wat harde, koele wereld weer aankan. Ik leer in Afrika geduld, relativeren, en vooral dat warmte niet alleen iets te maken heeft met het klimaat, maar ook daadwerkelijk in de mensen zit.

Al mijn reisverhalen zijn geplaatst op mijn website maar ik verwijs hier graag naar mijn blog over het bijenproject gradasnoek.nl/een-drukte-van-belang."