• De organisatie van Gluren bij de Buren is klaar voor het festival. 

    Maranke Pater

Gluren bij de Buren: 'Optredens in vele huiskamers in Nijkerk en Hoevelaken'

NIJKERK Het programma voor de Nijkerkse editie van Gluren bij de Buren is bekend. Voor het eerst wordt het huiskamerfestival gehouden in de gemeente Nijkerk. Op zondag 11 maart kan iedereen één of meerdere optredens bezoeken.

Maranke Pater 

 

Vijf jaar geleden bedachten Ron Heijman, Tamar Kaijzer, Martine Bolhuis en Berton Kemp het Corlaer Filmfestival, een filmavond voor bewoners van de wijk Corlaer. Nu dit kindje groot is geworden en tijdens de laatste editie bezocht werd door achthonderd mensen uit de wijk waren de vier op zoek naar een nieuwe uitdaging. Tamar Kaijzer: ,,Op een gegeven moment werden onze kinderen groter en dachten we: wat zullen we nu verzinnen? Vijf jaar geleden werd ik veertig. Ik heb dat gevierd met een band in mijn woonkamer. Toen een vriendin jarig was en zij ook een band liet optreden leek het mij gaaf om dit op meerdere locaties te gaan organiseren. Tot iemand mij er op attendeerde dat Gluren bij de Buren in Amersfoort werd gehouden. Ideaal voor ons om ons bij aan te sluiten."

OPTREDENS Op 11 maart zijn er in heel Nederland zo'n 65.000 mensen bezig met Gluren bij de Buren. Inmiddels wordt het Huiskamerfestival in verschillende gemeenten gehouden. Het principe is simpel; bewoners stellen hun huiskamer open voor publiek en laten een artiest optreden in hun woonkamer. Dit kan een muzikant zijn, een cabaretier, een dichter of toneelspelers. Op sommige locaties in de gemeente Nijkerk speelt zelfs een heel koor, zoals the Voice Company in Hoevelaken. Bezoekers kunnen het festival gratis bezoeken, maar een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld omdat het een nieuwe editie van het festival kan waarborgen. Kaijzer: ,,Elke locatie hangt een poster aan het raam op, zodat mensen kunnen zien dat hun huis meedoet aan Gluren bij de Buren. Op het moment dat een huiskamer vol zit, kunnen ze een briefje ophangen dat het helaas te druk is." 

In heel Hoevelaken, Nijkerk en Nijkerkerveen zijn er 51 optredens bij evenzoveel huiskamers. Elke artiest treedt een aantal keer op. Kaijzer: ,,Er zijn verschillende genres waar mensen uit kunnen kiezen. Van dans, theater, alternatief, muziek, cabaret tot kindervoorstelling. Zelfs voor de jongste bezoekers aan Gluren bij de Buren hebben we leuke voorstellingen." 

LOKAAL Voor Gluren bij de Buren heeft de organisatie haar best gedaan om zoveel mogelijk met lokale artiesten te werken. Toch zijn er ook diverse artiesten van buiten de gemeente. Kaijzer: ,,Voor lokale artiesten is Gluren bij de Buren een mooi podium om bekender te worden. De artiest Jett Rebel is door Gluren bij de Buren een internationale artiest geworden. Gemiddeld kunnen mensen zo'n vier optedens bezoeken gedurende Gluren bij de Buren." 

Het complete programma staat in de speciale Gluurbuur-krant die op diverse plekken verkrijgbaar is.

w [www.glurenbijdeburen.nl/nijkerk