• Archief BDUmedia

Glasvezelbedrijf: Gemeente Nijkerk werkt ons tegen

NIJKERK De kritiek van Bright Access dat de gemeente Nijkerk hen heeft tegengewerkt bij de aanleg van glasvezel op de bedrijventerreinen in Nijkerk en Hoevelaken is niet terecht. De problemen zijn, zo zegt woordvoerder Betsy Jansen van de gemeente Nijkerk, ontstaan door de illegale plaatsing van een bouwbord/reclamebord.

Wijnand Kooijmans

Bright Access levert harde kritiek op de gemeente Nijkerk en vooral de voor hen werkende Omgevingsdienst De Vallei. Volgens directeur Janarthanan Sundaram kunnen alle bedrijven in de gemeente Nijkerk beschikken over een betaalbare, stabiele en veilige glasvezelverbinding, noodzakelijk voor bedrijven nu steeds meer ICT-diensten vanuit de Cloud worden aangeboden. ,,Maar dit is zeker niet te danken aan de opstelling van de lokale overheid", zo sneert Sundaram.

OVERLEG ,,Wij hebben", zo geeft de directeur van Bright Access aan, ,,de afgelopen twee jaar op tientallen plekken in Oost Nederland glasvezelnetwerken aangelegd. Dat gebeurt altijd in goed overleg met de betrokken gemeenten. Helaas hebben wij tot onze verbazing moeten constateren dat de gemeente Nijkerk de grote uitzondering is. Om onduidelijke redenen werden we daar op alle mogelijke manieren tegengewerkt. Dat is des te vreemder omdat de ondernemers in Nijkerk en

Hoevelaken blij zijn met onze komst."

Volgens Sundaram zit de Omgevingsdienst op grote afstand van de dagelijkse praktijk en is men totaal niet geïnformeerd over wat er speelt. ,,Het gevolg is dat eisen worden gesteld en dictaten opgelegd die niet alleen de werkzaamheden ernstig belemmeren maar zelfs in strijd met de wet, Overleg is niet mogelijk. Dictaten dienen te worden uitgevoerd en kunnen achteraf worden aangevochten bij de rechter. Deze opstelling jaagt de gemeente op hoge, onnodige kosten."

HANDHAVEND Volgens de gemeente zit de vork anders in de steel. ,,De Omgevingsdienst De Vallei is een servicegerichte organisatie en staat wel degelijk dicht bij de praktijk. Waar het hier om gaat is de illegale plaatsing door Bright Access van een bord. Een ondernemer heeft de gemeente gevraagd hier handhavend tegen op te treden. Het bezwaar van Bright Access is door de bezwarencommissie afgewezen en ook de rechtbank heeft de gemeente in het gelijk gesteld. Daar is door het bedrijf geen beroep tegen aangetekend. Bright Access kan, net als ieder ander vergunning aanvragen voor het plaatsen van een bouwbord/reclamebord en krijgt vergunning als de aanvraag aan de wettelijke voorschriften voldoet.''

Inmiddels heeft de Omgevingsdienst contact opgenomen met Bright Access naar aanleiding van de kritiek welke door het bedrijf naar buiten is gebracht. Doel is tot een nader overleg te komen.