• Wijnand Kooijmans

Gert Bast mist inkomen tankstation

NIJKERK Gerrit Bast, eigenaar van het Total Tankstation en fietsenzaak aan de Barneveldseweg heeft zich al verzoend met de vermindering van zijn omzet tijdens de reconstructie van deze weg. ,,Tot nu toe valt het verlies mee. Maar ik mis wel het vrachtverkeer dat richting Duitsland rijdt. Ik kan alleen maar hopen dat ze terugkomen wanneer de weg weer volledig open is. Dat wordt best spannend."

Wijnand Kooijmans

De ergste klap moet nog komen wanneer de weg enkele dagen dicht gaat van 12 tot en met 15 september. ,,Dan kun je het erf niet op of af. De vorige keer, al was ik toen nog geen eigenaar, heeft geleerd dat er drie maanden nodig waren om de klanten terug te winnen. Op compensatie voor het omzetverlies reken ik al niet meer. Dan moet je minimaal vijftien procent minder omzetten, bij tien procent wordt het al twijfelachtig of je wordt gecompenseerd."

SELFIE Met acties probeert Bast de schade te beperken. Zo kunnen mensen tijdens de duur van de werkzaamheden een selfie maken wanneer ze tanken en met de tankbon inleveren. Daarmee kunnen ze de kosten van het tanken terugverdienen. Wanneer de weg dicht is gaat Bast even op vakantie. ,,Dan hoef ik niet chagrijnig te worden. Ik kan niet tegen een lege weg." De N301, de doorgaande weg tussen Barneveld en de brug over het Nijkerkernauw wordt gereconstrueerd. Dat maakt dat het verkeer te maken krijgt met vertragingen en ook afsluiting van de weg en de brug. De reconstructie rond 20 september zijn afgerond.

WERKZAAMHEDEN De laatste opknapbeurt van de weg is in 1999 afgerond. In 2002 moest daarna alleen de coating van de visuele drempels worden vervangen omdat deze nauwelijks meer waarneembaar was. Nu wordt de bovenste asfaltlaag vervangen waarnaast plateaus worden aangebracht op meerdere kruisingen. Ter hoogte van basisschool De Appelgaard in Appel/Driedorp wordt het fietspad verlegd. Daarnaast wordt het kruispunt bij de Goudreinet aangepast en wordt de deklaag van de Nijkerkerbrug vervangen.

Bij tijdelijke afsluitingen van weggedeeltes tussen Nijkerk en Barneveld wordt ter plaatse een omrijroute aangegeven. De Nijkerkerbrug wordt vanaf 31 augustus drie dagen lang 's avonds en 's nachts afgesloten voor het doorgaande verkeer. De weg is voorlopig tot en met zondag 11 september afgesloten tussen de rotonde bij het EI in Terschuur tot de school De Appelgaard. Een uitzondering geldt voor bestemmingsverkeer en aanwonenden. Van 12 tot en met 15 september wordt de weg afgesloten vanaf de school tot en met de rotonde bij de Roode Schuur. Daarna volgt de afsluiting van de Barneveldseweg tussen de rotonde bij de Roode Schuur en de 'koeienrotonde' bij de Chopinlaan.

In 2017 moeten daarna nog werkzaamheden binnen de bebouwde kom van Nijkerk worden uitgevoerd. Het gaat dan om het gedeelte van de weg tussen het kruispunt van de Ambachtstraat tot de rotonde met de Chopinlaan.