Gemeenteadvies nodig? 100 euro

Henk Brinkman

NIJKERK Wie informatie vraagt aan de gemeente over bijvoorbeeld de precieze bepalingen van het bestemminsplan, kan daarvoor terecht op het stadhuis. Maar moet een ambtenaar vragen beantwoorden, omdat je het niet goed begrijpt, kan meteen 100 euro aftikken.

Deze bezuinigingsmaatregel is genomen om kosten voor bouwvergunningen te kunnen dekken en vloeit voort uit het coalitieakkoord dat CDA, CU-SGP en VVD vorig jaar na de verkiezingen sloten. De nieuwe legesverordening, waarmee de gemeenteraad in november 2014 instemde, is op 1 januari 2015 van kracht geworden.

Het was inwoners kennelijk ontgaan. De Nijkerkse Arthura van de Bunt merkte dat tot haar niet geringe verbazing. Zij wilde details weten over de precieze bepalingen in het bestemmingsplan over een stuk grond in polder Arkemheen. Dat plan dateert van 1975 en was lastig toegankelijk op de gemeentelijke website. Zij belde naar het stadhuis en kon een afspraak maken.

Arthura van de Bunt kreeg keurig het bestemmingsplan ter inzage. Maar toen zij nadere details wilde weten werd haar verteld dat ze die kon krijgen, maar dan moest ze wel ter plekke 100 euro pinnen.

Wethouder René Windhouwer bevestigde de gang van zaken en wees naar de nieuwe legesverordening, waarin dat is vastgelegd. ,,Het vloeit voort uit het coalitieakkoord. We leggen zoveel mogelijk verantwoording neer bij inwoners. Zij kunnen de gemeente om advies vragen, maar ook een marktpartij als een architectenbureau. In beide gevallen moet er worden betaald. Wij geven de informatie die nodig is, maar nadere vragen leiden tot een betaald adviesgesprek. Als we dat zouden versleutelen in de OZB-belasting, betaalt iedereen mee aan advies dat één persoon nodig heeft."

Wie daarna een omgevingsvergunning nodig heeft krijgt het eerder betaalde bedrag weer terug.

Een andere achtergrond is dat steeds meer vergunningsvrij mag worden gebouwd, terwijl de gemeente daarvoor wel kosten maakt. Er zijn dus minder inkomsten, terwijl de hoeveelheid werk gelijk blijft.