Gemeente halveert boete voor inwoonster Hoevelaken

HOEVELAKEN Het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders toont medelijden met een inwoonster van Hoevelaken. Zij voldeed niet aan de aanschrijving van de gemeente illegale bouwwerken te verwijderen en verspeelde daarmee een dwangsom van twintigduizend euro ineens. Omdat de gewraakte bouwwerken inmiddels wel zijn verdwenen wil het college de boete beperken tot tienduizend euro.

Wijnand Kooijmans

Het gaat om het verwijderen van woonvoorzieningen in een bijgebouw. Onder meer moest een douchebak worden verwijderd en de wanden van een badkamer. Door de aanwezigheid van deze voorzieningen is op het perceel aan de Veenwal een extra woning ontstaan waar al het maximum aantal van twee bedrijfswoningen aanwezig zijn. Aan legalisatie wenst het college niet mee te werken gezien de strijdigheid met het bestemmingsplan.

Volgens de advocaat van de vrouw is de invordering van de dwangsom onrechtmatig en was onduidelijk wat wel en niet moest worden verwijderd. De onafhankelijke commissie bezwaarschriften vindt echter dat wel degelijk duidelijk was dat de aangebrachte voorzieningen strijdig zijn met het gebruik van het bijgebouw. Het college werd dan ook geadviseerd het volledige bedrag aan verspeelde dwangsommen te innen.