• ANP MARCO DE SWART

Geen strafrechtelijke vervolging na ongeluk windmolen

HOEVELAKEN Het Barneveldse bedrijf Bettink Service Team, dat in 2013 betrokken was bij een fatale brand in een windmolen in Zuid-Hollandse Ooltgensplaat, wordt daarvoor niet strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden. Bij het ongeval op 29 oktober 2013 kwamen Arjan Kortus (21) uit Hoevelaken en Daan Kous (19) uit Voorthuizen om het leven na een brand in de cabine op 67 meter hoogte.

In het onderzoek naar de brand heeft de officier van justitie geen fouten vastgesteld die het bedrijf waarvoor de twee monteurs werkten, strafrechtelijk aangerekend kunnen worden. Het OM komt op grond van het onderzoek wel tot de conclusie dat er mogelijk meer voorschriften nodig zijn voor de bouw en het onderhoud van dergelijke windturbines. Het OM heeft daarom de betrokken ministeries en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in kennis gesteld van de onderzoeksbevindingen.

Onder leiding van het openbaar ministerie in Rotterdam heeft zowel de politie, als het Nederlands Forensisch Instituut als de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onderzoek gedaan naar het ontstaan van de brand, en of het bedrijf en medewerkers van het bedrijf de geldende regelgeving hebben gevolgd.

Uit het onderzoek is gebleken dat de brand in het windpark Piet de Wit van coöperatie Deltawind vermoedelijk ontstaan is door kortsluiting. Weliswaar hadden de medewerkers de elektrische spanning van een groot deel van de molen afgehaald, maar door het vallen van een stuk gereedschap kon er toch kortsluiting ontstaan. De medewerkers hebben vervolgens waarschijnlijk geprobeerd de brand te blussen, en konden daarna vermoedelijk de - nauwe - vluchtweg niet meer bereiken.

De officier concludeert dat niet is gebleken van strafrechtelijke overtredingen van de Arbeidsomstandighedenwet of -besluit. Ook kan het bedrijf geen dood door schuld verweten worden. De Inspectie SZW onderzoekt

nog of het bedrijf zich bestuursrechtelijk moet verantwoorden.

De officier heeft inmiddels in een gesprek met de nabestaanden de conclusies bekendgemaakt.

Bettink Service Team is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhoud van windturbines.