• Harry Koelewijn

Geen referendum over koopzondag

NIJKERK Er komt, zoals verwacht, geen referendum over de vraag of er in Nijkerk een koopzondag moet komen. De coalitiepartijen VVD, PRO21 en DLP, die samen een meerderheid hebben van 14 zetels, wilden er niets van weten. CDA en CU-SGP (13 zetels) wilden wel graag een referendum.

Henk Brinkman

Voor aanvang van de raadsvergadering overhandigde ds. Daan Riemens nog 2500 handtekeningen aan de voorzitter van de raad, burgemeester Gerard Renkema. Volgens Riemens zou dat in landelijke verhoudingen neerkomen op 1 miljoen handtekeningen. ,,Terwijl er maar 300.000 nodig zijn."

Niels Staal (VVD) stelde dat het om een principekwestie gaat. ,,Het gaat om de individuele vrijheid van ondernemers om hun winkel al of niet op zondag te mogen openen en voor inwoners om al of niet op zondag te winkelen. Daarom zijn minderheden of meerderheden niet interessant. Daarom ook is een referendum niet nodig."

Antoinette de Bruin (PRO21) zei dat er voldoende discussie over de koopzondag was geweest, zodat de bevolking zich al heeft laten horen en alle argumenten zijn gewisseld. ,,Tijdens bijeenkomsten op het stadhuis, op social media, in kranten en op andere plekken. Daarom is een referendum niet nodig."

Hans Boer (CU-SGP) constateerde dat de partijen die fervent voorstander zijn van dialoog met de samenleving en van referenda nu de eerste de beste gelegenheid niet pakken om de bevolking te raadplegen. ,,Dit is een achterkamertjesbesluit geweest. Ik vraag me af of we nu ooit nog ergens een referendum over kunnen krijgen."

Joop van Ruler (CDA) stelde dat het onderwerp van de koopzondag de hele samenleving aangaat. ,,Geef dan ook de hele samenleving de gelegenheid zich daarover uit te spreken." Hij poogde ook PRO21 te overtuigen met een citaat van Jesse Klaver van GroenLinks, die zei dat ,,we van veel dingen de prijs weten, maar van veel minder dingen de waarde." Het bleek tevergeefs. De raad verwierp het voorstel een referendum te houden.

Ds. Daan Riemens zei na afloop dat hij wel had verwacht dat zijn initiatief geen kans zou krijgen. ,,Er is wel aangehoord, maar niet naar ons geluisterd." Hij kondigde wel aan dat de initiatiefnemers wel uitgebreid in debat zullen gaan als het onderwerp van de koopzondag volgende maand in de gemeenteraad aan de orde wordt gesteld. ,,We zullen alle argumenten tegen de instelling van een koopzondag naar voren brengen."

Riemens stelde dat 2500 handtekeningen in landelijke verhoudingen gelijk zou staan aan 1 miljoen handtekeningen. Toch was hij licht teleurgesteld over het aantal. ,,Gezien het aantal kerkleden in Nijkerk, hadden het er veel meer kunnen zijn. Maar bij een referendum wordt iedere Nijkerker persoonlijk uitgenodigd te gaan stemmen. Ik denk dat er dan veel meer stemmen tegen een koopzondag zouden zijn geweest."