• Miquel van den Berg(l) en Swen van Dijk organiseren in augustus Ratjetoe. 

    Maranke Pater

Festival Ratjetoe in de maak

NIJKERK  Nijkerker Swen van Dijk organiseerde eerder al grote festivals als Fabeltjesstrand, maar nog nooit heeft hij een festival in zijn eigen stad van de grond gekregen. Op 4 en 5 augustus wil hij samen met Nijkerker Miquel van den Berg het buitenterrein van Bad Bloemendal omtoveren in Ratjetoe, een festival waar ook lokaal talent een kans krijgt.

Van Dijk had al een paar jaar Bad Bloemendal als locatie op het oog. Het was alleen lastig om de vergunningen rond te krijgen. ,,Vorig jaar was de SRO net in zee gegaan met XL Adventures dus toen kwam Ratjetoe net niet uit. Wij wilden graag een maatschappelijk betrokken festival creëren en waren bewust op zoek naar een plek in Nijkerk waar oude tijden konden herleven. Iedereen kent Bad Bloemendal wel." De mannen weten dat er heel wat commotie is ontstaan over de sluiting van het zwembad. Van den Berg: ,,Wij wilden graag de negativiteit die rondom Bad Bloemendal heerst uit de weg halen. Er is zoveel geschreven en gezegd over het zwembad dat wij de laatste periode dat het zwembad open is positief willen afsluiten en er een positieve draai aan willen geven, zodat iedereen met een glimlach aan het buitenterrein kan terugdenken."

Ratjetoe is een op zichzelf staande organisatie en volgens de heren slaan zowel de SRO als de gemeente hier geen slaatje uit. Van Dijk: ,,In een commentaar in de krant van vorige week lijkt het alsof de gemeente of de SRO hier financieel belang bij hebben, maar dit is niet het geval. We hopen dat Ratjetoe een terugkerend festival wordt wat op verschillende plekken in de stad kan opduiken. We hebben bewust niet voor het Plein gekozen omdat daar al zoveel wordt georganiseerd. We houden van festivals op plekken waar je een beleving kunt creëren. In een park of op een buitenterrein kunnen we onze inzichten en creativiteit veel beter kwijt. Ratjetoe zou volgend jaar bijvoorbeeld in een park neer kunnen strijken." 

Ratjetoe wordt een tweedaags festival. De naam staat voor een combinatie van verschillende uitingen in dans, kunst en muziek.Op de vrijdag wordt Ratjetoe opengesteld voor de lokale bevolking. Er worden twee podia opgebouwd waar diverse muziek op zal worden gespeeld. Van Dijk; ,,We hebben een dancepodium en een live podium. Iedere Nijkerkse band, professioneel of amateur mag komen spelen." Naast verschillende artiesten wil de organisatie lokale kunstenaars betrekken bij Ratjetoe. ,,Het is ons doel om regionaal talent te ondersteunen om zo bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van Nijkerk. Kunstenaars kunnen een open expositie creëren en er zullen verschillende kinderactiviteiten zijn zodat de vrijdag een dag wordt voor jong en oud." De zaterdag wordt een dag waarop het festival betaalde entree heft. De leeftijdsgrens van bezoekers ligt op 18+. Deep House, Techno, House en Tech House zullen de voornaamste muziekstijlen zijn op het dancepodium. Op het podium met live artiesten zal Nederlandstalige HipHop komen of electronische acts. De organisatoren zoeken het voor Ratjetoe in de alternatieve en creatieve hoek en hanteren dezelfde muziekstijl als van Fabeltjesstrand en Into the Woods. 

Op de Facebookpagina Ratjetoefestival kunnen mensen al wat meer informatie vinden en iedereen kan de organisatie mailen op info@ratjetoefestival.nl.