Expedtie Nepal zamelt geld in voor slachtoffers

NIJKERK Een groep leerlingen van het Corlaer College waren net vier dagen terug van hun expeditiereis naar Nepal toen de aardbeving het land verwoestte. Geschokt door de ravage besloten de leerlingen meteen in actie

te komen voor de slachtoffers.

Maranke Pater

Het Corlaer College doet aan expeditieonderwijs, waarbij leerlingen samen met begeleiders op reis gaan om iets voor een samenleving in het buitenland te betekenen. Franka Koelewijn: ,,Wij hadden ons ingeschreven voor Expeditie Vraagteken, waarbij het nog de vraag was wat onze reisbestemming zou zijn. Uit drie goede doelenorganisaties hebben we er toen samen voor gekozen om Tuharuko Awaj, wat 'Luister naar de stem van het kind' betekent te gaan helpen." Deze Nepalese organisatie ondersteunt straatkinderen en weeskinderen in Nepal. De kinderen krijgen onderwijs en oudere kinderen worden op weg geholpen naar een baan. Dankzij de stichting gaan er in heel Nepal 900 straatkinderen naar school. Koelewijn: ,,Veel kinderen leven op straat, er worden kinderen verstoten door familieleden." De scholieren zijn drie weken te gast geweest in Nepal en hebben een school geverfd waar rond de 60 kinderen verblijven. Er was al tijden sprake van het gevaar voor een grote aardbeving. Hoofdstad Kathmandu is één van meest aardbevingsgevoelige steden ter wereld. Het land ligt op een actieve breuklijn. Docent Friso Doornhof: ,,Het gekke is dat we nog nooit met elkaar hebben gesproken over wat we zouden doen als er een aardbeving kwam.

We waren meer bezig met hygiënevoorschriften." De schok onder de groep was dan ook groot toen ze daags na hun terugkeer hoorden over het lot van de hoofdstad. Sem Schalkwijk: ,,We dachten direct: 'zou alles goed zijn met de weeskinderen? En daarna zijn we meteen aan de slag gegaan om geld in te zamelen." Ongeloof over de situatie overheerste. Pleinen waar de groep een week ervoor nog op had gelopen waren er niet meer. Schalkwijk: ,,Het centrum had een aantal bijzondere tempels die compleet verwoest zijn. Het is heel gek om te bedenken dat die gebouwen er nu niet meer staan." Op Koningsdag stond de groep al in het centrum om mensen om een donatie te vragen voor de slachtoffers. Gedurende de week die volgde wist de groep een bedrag van 1456,95 euro bijeen te krijgen, waarvan de helft naar het Rode Kruis en de andere helft naar de Nepalese stichting gaat. Jette Bokkers: ,,We hebben gelukkig een aantal mensen van de Nepalese organisatie op Facebook als vrienden, de reisbegeleider daar wist ons al snel te vertellen dat iedereen veilig was. Ze zijn tijdens de aardbeving naar een voetbalveld waar wij nog op gevoetbald hebben gegaan om daar te bivakkeren. Gelukkig is het weeshuis aardbevingsbestendig, maar de schrik zat er goed in. Veel kinderen vertrouwen het huis niet meer en uit angst voor naschokken hebben ze toch besloten om buiten te blijven tot de situatie weer veilig was." Het lot van de mensen die in de afgelegen gebieden wonen is nog onzeker. Koelewijn: ,,Het Rode Kruis heeft voor tenten en de eerste levensbehoefte gezorgd."

Het team van Expeditie Nepal gaat eind juni de cheque overhandigen aan de stichting Tuharuko Awaj van de opbrengst van de vele acties die door het jaar heen zijn gehouden.