• Expeditie Afrika is klaar voor hun reis naar Malawi. 

    Jonathan Mudde

Expeditie Afrika klaar voor reis

NIJKERK  Diverse derdejaars van het Corlaer College gaan dit jaar op pad in de expedities van de school. Eind deze maand gaat de eerste groep leerlingen tien dagen naar Malawi om daar te helpen bij een school. Vorige week hielden ze een vastenactie op school, maar nog steeds is de groep op zoek naar donateurs.

Maranke Pater

 

Femke Bruel (15) en Conan Kelder (15) zijn expeditieleden van Expeditie Afrika. Vorig jaar konden de leerlingen zich inschrijven om mee te gaan. Uit 60 aanmeldingen is een groep van 15 scholieren gekozen. Femke: ,,We moesten een sollicitatiebrief maken. Iedereen werd uitgenodigd voor een gesprekje van een paar minuten. Na een groepsopdracht werden we uitgekozen. Ze hebben onze groep perfect samengesteld, van ieder type zit er wel iemand in de groep."

Er zijn verschillende projecten waar de leerlingen zich mee bezig gaan houden.  Tijdens de reis zullen de scholieren onder andere op een school in Malawi gaan helpen. Conan: ,,Kinderen daar kunnen niet naar school als het regent. De vloer van de school zit vol met grote gaten waar je haast je benen over breekt.  We gaan de school opknappen en onder andere het dak waterdicht maken." Om de mensen van het dorp zelfvoorzienend te maken wordt er ook een naaiatelier opgeknapt. Femke: ,,We willen de economie draaiende te houden. We zijn aan het proberen om negen goede naaimachines te regelen."

De leerlingen zullen in het dorp een irrigatiesysteem aanleggen. Begeleiding is er van twee leerkrachten van de school en een aantal vrijwilligers van de stichting waar ze voor gaan werken. Femke: ,,We gaan ook nog naar een middelbare school toe om een voetbaldoel te realiseren. Het lijkt mij erg interessant om te zien hoe de jongeren daar naar school gaan."

DOCUMENTAIRE Tijdens de reis gaat Conan -die een eigen videoproductiebedrijfje heeft opgezet- alles filmen. ,,Ik hoop een mooie documentaire te kunnen maken van 45 minuten, die ouders en andere belangstellenden weer kunnen kopen waarna het geld naar de expeditie gaat." 

Ieder expeditielid bekostigt zijn of haar eigen reis. Ook moeten de leerlingen sponsorgelden binnen halen, iets waar ze al sinds het begin van het schooljaar mee bezig zijn. Tijdens de vastenactie hebben 50 leerlingen 24 uur lang gevast. Conan: ,,We hebben er een competitie van gemaakt en degene die het meest ophaalde een bioscoopbon beloofd. Binnenkort staan er nog drie sponsorlopen op het programma bij verschillende basisscholen. We hopen dat de leerlingen veel geld ophalen en ook hier hebben we leuke prijzen voor kunnen regelen." Het streefbedrag van de leerlingen ligt rond de 10.000 euro. Naast Expeditie Afrika zijn er nog vijf andere Expedities. Expeditie Kikano haalt geld op voor stichting Opkikker en zal hiervoor een vaartocht van enkele dagen maken per kano. Expeditie Cycling haalt geld op voor stichting Villa Pardoes. Dan zijn er nog de Expedities Oeganda, Suriname en de Expeditie WWT/India.

Op www.expeditiecorlaer.nl staat meer info over alle Expedities.