• Harry Koelewijn

Emoties over zwembad lopen op tijdens politiek spreekuur

NIJKERK Heftige emoties donderdagavond in het restaurant van het Nijkerkse stadhuis. Veel inwoners uit Nijkerk kwamen naar het politieke spreekuur om hun ongenoegen te uiten over de voorgenomen sluiting van Bad Bloemendal.

,,Kunnen we straks in de stank liggen bij het nieuwe zwembad in De Spoorkamp", zo werd als kritiek geuit. ,,Een verkeerde keus, alleen maar om de inwoners van Hoevelaken tevreden te stellen. Terwijl het ten koste gaat van onze onroerendezaakbelasting", zo werd aangevoerd.

Wijnand Kooijmans

De opkomst was een steun in de rug voor het CDA dat blijft strijden voor behoud van Bad Bloemendal en zich daarbij ook werd gesteund door het comité Bad Bloemendal Blijft Behouden. Joop van Ruler: ,,Openhouden van Bad Bloemendal is veel goedkoper dan de bouw van een nieuw zwembad."

Maar indruk op de andere politieke partijen maakte de opkomst en de argumenten van de tegenstanders van het nieuwe zwembad niet. Boudewijn van der Woerd, fractievoorzitter van de VVD: ,,Ik heb geen argumenten gehoord die ons tot een andere overtuiging brengen dan dat de keuze voor een nieuw zwembad de juiste is geweest."

Heftige kritiek kwam van Nijkerker Gerard Traa.,,Partijen verschuilen zich achter allerlei onderzoeken maar zouden moeten luisteren naar de inwoners. De bouw van een nieuw zwembad is veel weggegooid geld.´´Henno Koelewijn van de zwem- en polovereniging Flevo zet vraagtekens bij het doorlopen proces en de financiering. Eerder gaf hij al te kennen dat het nieuwe bad wellicht goedkoper kan worden gebouwd dan de 8,7 miljoen euro die de gemeente er nu voor heeft uitgetrokken.

AANBESTEDING Joop van Ruler van het CDA wil een laatste poging ondernemen om te zien of de meningen bij de andere fracties inmiddels zijn gewijzigd. ,,Wanneer het nieuwe bad eenmaal is aanbesteed is onze strijd verloren.´´

De gemeente heeft inmiddels via een daartoe geëigende website aannemers opgeroepen zich aan te melden voor de bouw van het nieuwe zwembad. Aan de hand van de inschrijvingen wordt een voorselectie gemaakt waarna uiteindelijk vijf bouwbedrijven wordt gevraagd een offerte in te dienen. Daarbij worden wel eisen gesteld. Wethouder Marly Klein: ,,We kunnen ons niet veroorloven een bouwer te kiezen die halverwege failliet gaat.´´

De verwachting is dat in maart het definitieve ontwerp voor het nieuwe zwembad gereed is en in juli met de bouw kan worden begonnen. Het nieuwe zwembad moet 1 januari 2018 in gebruik worden genomen, gelijktijdig sluit de gemeente dan Bad Bloemendal in Nijkerk en De Slag in Hoevelaken.

Label:

Zwembad