• Corlaer college tour in Stroud in Putten

    Henk Hutten

'Eigenlijk heeft Youp van 't Hek een saai leven'

NIJKERK De leerlingen van de kunstklas havo en vwo van het Nijkerkse Corlaer College zijn bloednerveus. Weken van voorbereidingen zijn eraan vooraf gegaan en nu is het de grote dag. In cultureel centrum Stroud moet de kroon op het werk worden gezet met de voorstelling 'Daglicht' van cabaretier Johan Goossens.

Wijnand Kooijmans

De vraag of het allemaal goed gaat komen, is eigenlijk met de komst van de schrijver, leraar en cabaretier al beantwoord. Het gaat er direct allemaal zeer ontspannen aan toe en samen met de leerlingen drinkt hij thee. De show zelf doet de leerlingen maar ook het andere publiek gieren van het lachen.

Maar hoogtepunt is toch de Corlaer College Tour, waarbij vijf leerlingen Johan Goossens vragen mogen stellen. Maryse, Roos, Lauke, Joëlle en Julia hebben zich goed voorbereid al is soms improvisatie nodig als een vooraf bedachte vraag wordt beantwoord voor hij wordt gesteld.

,,Jullie mogen mij aanspreken met je, al probeer ik mijn leerlingen u te laten zeggen", breekt Goossens meteen het ijs. Even heeft hij overwogen 'meneer pastoor' te worden, omdat er dan naar je wordt geluisterd.

Maar op z'n achtste wist hij het zeker. Zijn moeder zat televisie te kijken naar een cabaretier. ,,Dat wilde ik ook worden! Maar ik dacht: dat ben je en je kunt het niet worden. Daarom ben ik maar Nederlands gaan studeren." In 2006 kwam zijn doorbraak met de eerste prijs tijdens het Groninger Studenten Cabaret Festival. ,,Dan krijg je een impresariaat en kun je worden geboekt." De loopbaan als cabaretier was daarmee een feit. ,,Maar op een gegeven moment ging het niet goed met een voorstelling, ik kreeg slechte recensies en de zalen bleven leeg. Toen ben ik les gaan geven, want er moet uiteindelijk wel brood op de plank komen."

Het werd een baan op een ROC. ,,Na een week zei ik tegen mezelf: 'Hier kun je wel een voorstelling van maken'. Je maakt zoveel mee op een school." De lessen zijn nog steeds een inspiratiebron. ,,Soms ook de afwas, maar ik krijg binnenkort een afwasmachine."

SAAI Grote toekomstdromen heeft Johan Goossens niet.  Hij hoeft niet zo nodig in Carré te staan. ,,Eigenlijk heeft een Youp van 't Hek een saai leven met alleen maar voorstellingen. Voor een klas maak je meer mee dan tijdens optredens."

Hij heeft geen relatie en is geen moeders-, maar ook geen vaderskindje. ,,Met mijn moeder kan ik lange gesprekken hebben, met mijn vader beter klussen." Het ergste vindt hij wanneer mensen alleen moeten lachen, omdat ze het sneu vinden om niet te lachen.''

De tijd tikt door en ook aan de adoptie van deze voorstelling komt een eind. Rosemarie Landman heeft met Astrid van Schaik de leerlingen begeleid. ,,Er komt volgend jaar zeker weer een Corlaer College Tour. We krijgen inmiddels aanvragen uit meerdere plaatsen. Maar dat kan qua tijd niet."