• Kees van den Heuvel

Eerste rollator loopgroep van start

NIJKERK In Nijkerk is dinsdag 9 juni de eerste loopgroep van rollatorgebruikers van start gegaan. De deelnemers zijn afkomstig van Huize Sint Jozef en het gezondheidscentra Nijkerk. Het is de bedoeling dat de loopgroep iedere dinsdag om 9.30 uur haar rondje gaat doen door het centrum van Nijkerk.

Aanvankelijk hadden zich dertien mensen opgegeven voor de eerste rondjes door de binnenstad, maar driekwart viel af vanwege schroom of vanwege een lichamelijk beperking. Door de publiciteit die op huize Sint Jozef werd gemaakt, meldden zich echter gelijk nieuwe lopers aan. ,,De rollator moet niet worden gezien als een beperking, maar als een hulpmiddel", zegt initiator Marja Willems die ervoer dat diverse oudere mensen hun trots eerst opzij moeten zetten, voordat zij met de rollator op pad gaan. De loopgroep is niet alleen bedoeld om de kunst van het bewegen in stand te houden, maar heeft ook een sociaal karakter, aldus mede-initiatiefnemer Mirjam Hagenaar. Zij is buurtsportcoach Aangepast Bewegen van Nijkerk Sportief en Gezond.

De deelnemers mogen zelf de route bepalen. En wanneer zij een boodschapje willen doen bij de Hema, dan is dat ook mogelijk. Er zijn diverse vrijwilligers aanwezig die de groep begeleiden. Mocht de deelnemers toch te vermoeid zijn, dan is een rolstoel staande bij om de mensen op wielen te vervoeren. Na een half uurtje lopen was het heerlijk verpozen in café Prinsesse, waar een kop koffie en een heerlijke plak cake werden genoten. Over nieuwe wandelaars hoeft de groep zich niet druk te maken. De groep liep op de route terug richting Sint Jozef de bejaarde meneer Vedder tegen het lijf en een deelneemster van de groep riep: ,,De volgende keer ga je met ons meelopen. Je loopt door de winkelstraat en je krieg nog koffie ok..." (op zn Niekarks). Overigens is de organisatie nog op zoek naar meer vrijwilligers. Aanmelden is mogelijk via de receptie van huize Sint Jozef. En uiteraard zijn ook mensen zonder rollator welkom.