• In 'Thuismoeder in de politiek' wordt Pam van de Weijer op de voet gevolgd tijdens haar eerste jaar als raadslid.

    Olaf Koelewijn

Eerste jaar van Nijkerks raadslid in beeld

NIJKERK Filmmaker Olaf Koelewijn heeft het eerste jaar van raadslid Pam van de Weijer in beeld gebracht in de documentaire ‘Thuismoeder in de politiek’.

Maranke Pater

Als beginnend raadslid die nog weinig over het reilen en zeilen van de politiek wist, was het voor Pam van de Weijer even slikken toen ze door Olaf Koelewijn werd gevraagd of hij haar eerste jaar als raadslid op film mocht vastleggen. Van de Weijer: ,,In het begin ben je nog heel puur en daardoor kon hij ook mijn ontwikkeling laten zien in de politiek. We hebben mensen een beeld kunnen geven hoe het is om als raadslid te starten en hopen dat de documentaire mensen kan motiveren om voor de politiek te kiezen. De documentaire kan misschien gebruikt gaan worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken om mensen te laten zien wat het werk inhoudt.”

BEËDIGING Een jaar lang was Koelewijn bij verschillende belangrijke momenten aanwezig. ,,Het is leuk om te zien hoe hij een jaar raadswerk in 25 minuten heeft gestopt. Hij is op een aantal momenten bij mij thuis geweest omdat hij ook wilde laten zien hoe de politiek in mijn gezin vervlochten werd. Het allereerste filmmoment was bij mijn beëdiging als raadslid, dat was heel bijzonder.”

WERKBEZOEK Koelewijn filmde Van de Weijer op verschillende werkbezoeken in de gemeente. Van de opening van het Jaap van der Krolbad tot een bezoek aan de Veense Kas. ,,Voor mij was dit eerste jaar een eyeopener. Ik was mij er helemaal niet van bewust dat ik al met de politiek bezig was voordat ik hier aan begon. Veel zaken beschouwde ik als maatschappelijk. Op een basisschool met een Gezondheidskeurmerk werd bijvoorbeeld wel op snoep getrakteerd. En op een middelbare school met een Gezondheidskeurmerk kregen de leerlingen tijdens een pauzemomentje cola en fanta. Ik ben in gesprek gegaan met leerkrachten omdat ik wilde weten of je nog wel een Gezondheidskeurmerk kunt hebben als je kinderen ook ongezonde dingen aanbiedt. Je kunt vanuit je functie als raadslid signalen oppikken en er iets mee gaan doen, zodat er daadwerkelijk wat veranderd wordt in de samenleving.”

MENSEN HELPEN Tijdens haar eerste jaar werd Van de Weijer regelmatig aangesproken door inwoners van de gemeente. ,,In de documentaire verlagen we de drempel naar de politiek. Als volksvertegenwoordiger kun je niet alles oplossen, maar je kunt wel proberen om mensen te helpen.” Filmmaker Olaf Koelewijn kijkt ook met een goed gevoel terug op de documentaire: ,,Het was bijzonder om eens te zien hoe werk van een raadslid eruit ziet. Het lijkt onzichtbaarder, maar je kan echt iets bereiken. Je kan iets betekenen voor de maatschappij."

De documentaire is te zien op dinsdag 19 maart om 17.20 uur op TV Gelderland. De uitzending wordt daarna ieder uur herhaald en is terug te kijken via Uitzending Gemist.