• Eigen foto

Echtpaar Wicherink is weer thuis

HOEVELAKEN Vaste kijkers van de populaire televisieserie van Omroep MAX 'We zijn er bijna' werden ongetwijfeld verrast door 'bekende gezichten'. De inwoners van Hoevelaken Hannah en Jan Willem Wicherink maakten vijf weken deel uit van een reisgezelschap bestaande uit veertig reislustige ouderen. Deze reis ging uit van de ANWB. Het wel en wee van de deelnemers in Ierland werd met de camera vastgelegd. Verbindende factor daarbij was Martine van Os die - hoe toevallig - in haar jonge jaren is opgegroeid in Hoevelaken. Afgelopen maandag vond de laatste aflevering plaats.

Anneke Martini

Hannah en Jan Willem zijn geen onbekenden in het dorp. Zij dragen graag een steentje bij voor de dorpsgemeenschap: Jan Willem zette zich na zijn pensionering als officier bij Defensie in voor Vluchtelingenwerk en is al enige tijd lid van de gemeenteraad voor De Lokale Partij. Hannah was 25 jaar lid van het inmiddels opgeheven koor Vox Jubilans, waarvan zeven jaar als voorzitter. Zij maakt nu deel uit van de Kerkenraad van De Eshof.

FILMPLOEG Jan Willem: ,,Wij gaan al zes keer mee met een ANWB groepsreis. Toen wij dit jaar boekten voor Ierland hoorden wij dat er een filmploeg van Omroep MAX mee zou gaan. De producente Claudine bracht vooraf bij de deelnemers een bezoek aan huis voor uitleg. Dat bepaalde mensen niet in beeld wilden, werd gerespecteerd. Sommige opnamen worden dan ook op verzoek niet uitgezonden. Aan het begin van de reis kregen we een draaiboek, routebeschrijving en tips voor gezamenlijke of privétrips. Bij aanvang van de reis in Brielle werden er foto's van de deelnemers gemaakt, voorzien van naam en nummer van de auto. In het begin liepen we allemaal met de afdruk van de groepsfoto in de hand omdat we natuurlijk nog niemand kenden."

Hannah: ,,Dat veranderde in de loop der tijd en met sommige mensen in het gezelschap had je een intensievere band. Iedereen stond klaar voor elkaar. Bijvoorbeeld, de camper van de mevrouw die ons gymles gaf, had een kapot onderdeel waardoor zij en haar man niet verder konden reizen. Daar werd gezamenlijk een oplossing voor gevonden en konden zij en haar man toch tot het einde meereizen. De groep was heel hecht en er waren geen groepjes binnen de groep."

CREW De crew bestond uit twee cameramensen, een geluidsman, de producer/regisseur en Martine van Os. Daarnaast een leidinggevend toeristisch echtpaar en een echtpaar voor de technische begeleiding. De bijna twee miljoen kijkers zagen onder meer een kort stukje van interviews met Jan Willem en Hannah in de kathedraal van Galway en in hun caravan, maar de gesprekken duurden in werkelijkheid langer. Van de 130 uur opnamen tijdens de toer werd totaal maar vier uur uitgezonden. Het was dan ook een verrassing wat er in de uitzending te zien zou zijn. Het afscheidsdiner werd gehouden in Lockerbie en na een boottocht was er een laatste gezamenlijk ontbijt en ging ieder zijns weegs.