• Maranke Pater

Droomwens Evert komt uit

NIJKERK Evert van Dasselaar heeft sinds december vorig jaar een waardevolle dagbesteding bij zorgcentrum Arkemheen. Hier mag hij voor de ouderen van dagen koffie schenken, een droomwens die hij al jaren had.

Maranke Pater

Van Dasselaar werkt doordeweeks in de bakkerij van de Postkamer en in het Atelier van de Postkamer. Hij zocht alleen een nieuwe uitdaging waar hij zijn ei kwijt kon. Anja Vedder, locatieleider bij de Postkamer wist dat Van Dasselaar de droomwens had om 'koffie te schenken voor oude mensen'. Tijdens een netwerkbijeenkomst wist ze een match tot stand te brengen met Arkemheen.

Vorig jaar december is Van Dasselaar begonnen met een proefperiode waarin hij samen met vrijwilliger Herman Harmsen aan de slag ging. Harmsen: ,,Ik ben speciaal voor Evert aangesteld als vrijwilliger. Het is erg leuk om hem te kunnen ondersteunen in alles wat hij doet. In het begin hebben we veel geoefend met spullen klaarzetten en nu deelt hij zelfs de koekjes uit."

Van Dasselaar mag best veel doen: van het klaarzetten van alle kopjes en schoteltjes tot het helpen met afruimen. ,,Ik vind het heel leuk werk." Ondertussen houdt hij Harmsen goed in de gaten, want de zaal is nog zo goed als leeg, maar de mensen beginnen wel binnen te druppelen en dat betekent dat ze over niet al te lange tijd bewoners op gaan halen van hun kamers zodat ze mee kunnen doen aan de koffieochtend. Van Dasselaar: ,,De mensen vinden het heel gezellig als ik er ben." En dat blijkt als hij door de gangen loopt, op weg naar de lift. Van alle kanten wordt hij enthousiast begroet.

THUIS Hij voelt zich hier helemaal thuis, in de lift weet hij zelfs precies naar welke verdieping hij moet om Jenny van Pelt op te halen. Het gezicht van de oude dame klaart helemaal op als ze ziet wie bij haar de kamer binnen stapt. Van Pelt: ,,Evert weet precies hoe het moet. Hij pakt de rolstoel die om de hoek staat. Als we beneden zijn dan maak ik altijd een grapje met hem. Dan roep ik: 'je werkt toch in de bakkerij bij de Postkamer? Waarom krijg ik dan maar zo'n klein koekje en niet een groot stuk taart?'. Hij moet er altijd weer om lachen. Ik ben altijd blij als het vrijdag is en Evert is er."

De tante van Van Dasselaar woont ook in Arkemheen. Tante Woutje Haverkamp-Van de Veen zit vol trots te kijken hoe haar neef koekjes rond brengt. ,,Evert komt mij altijd opzoeken als ik in de zaal zit en als hij hier komt geef ik hem een pakkerd. Hij doet het heel goed voor zijn niveau en ik zie dat hij trots is op wat hij doet, hij loopt met rechte schouders. Als je vraagt hoe het met zijn vader of moeder is, gaat hij helemaal glunderen. Ik vind het heel fijn dat Evert hier werkt, vroeger werden mensen zoals hij weg gestopt, nu horen ze er gewoon bij."

JOBCOACH Erica Fidder is de jobcoach van Evert bij Careander, de zorgorganisatie waar de Postkamer onder valt. Fidder: ,,We hebben Everts diensten bij Arkemheen afgestemd op de uren die Herman kan. Het was ons doel om verschillende doelgroepen bij elkaar te brengen. Evert kan op zijn manier wat betekenen voor de mensen. Toen hij hoorde dat hij hier mocht werken, ging hij naar zijn begeleider in de bakkerij toe en zei: 'Ik ga werken op Arkemheen'. Zo trots was hij. We blijven bekijken of Evert het werk aankan en of hij en Herman er in plezier in blijven houden."