• Drie generaties familie Van Gelder lopen mee met de Veluwe Wandeltocht.

    Arjen Gerritsma/Graphic Sound
  • De routes voeren door het fraaie buitengebied van Nijkerk.

    Lida Naber

Drie generaties lopen mee met Veluwe Wandeltocht

NIJKERK De 61e editie van de Veluwe Wandeltocht gaat op zaterdag 25 mei aanstaande van start in Nijkerk. Er worden ruim drieduizend deelnemers verwacht dit jaar. Inmiddels doen er al drie generaties families mee aan het wandelfestijn, onder wie is de sportieve familie Van Gelder uit Nijkerk.

Belinda van der Horst

De 69-jarige Jaap van Gelder is een fervente wandelaar. Hij heeft onlangs meegedaan met de Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen en liep in totaal tachtig kilometer. Momenteel is hij volop aan het trainen, want Van Gelder is ingeloot voor de Vierdaagse in Nijmegen.

GELID ,,Ik denk dat ik bijna alle Veluwe Wandeltochten heb gelopen", vertelt Van Gelder. ,,Als kind liep ik al mee, samen met mijn vader. Ik had last van migraine en ben op doktersadvies gaan lopen. Op de Poppeschool aan de Spoorstraat oefenden we in gelijk lopen." Er werd destijds klassikaal in het gelid gelopen. ,,De eerste wandeltocht ging van start bij hotel De Bonte Koe aan het Plein. Tijdens de tweede wandeltocht kreeg je een lintje waar je de medaille van de eerste tocht op kon spelden", weet hij zich nog te herinneren. Later vond de start en finish plaats bij chocoladefabriek TOC aan de Westkadijk, vervolgens bij Tankbouw Rootselaar aan de Nijverheidsstraat en tegenwoordig bij Voetbalvereniging Sparta Nijkerk aan de Nachtegaalsteeg.

MUZIEKKORPS ,,Vroeger werd op de donderdag voor de Veluwe Wandeltocht door lopers het wandelvuur vanuit Wageningen naar Nijkerk gebracht", vertelt Van Gelder. Hij is al bijna zijn hele leven aan muziekkorpsen verbonden, waarvan zevenentwintig jaar bij Muziekvereniging St. Caecilia in Hoogland. ,,Met het muziekkorps liepen we vroeger de hele tocht mee, tegenwoordig worden de korpsen op diverse plekken ingevoegd. Vroeger mocht het defilerende korps op het Plein spelen totdat alle korpsen gepasseerd waren."

VISITEKAARTJE Van Gelder kijkt alweer uit naar de komende Veluwe Wandeltocht. ,,Je komt op plaatsen waar je normaal nooit komt of op afgesloten gebieden die voor de tocht open worden gesteld, zoals Landgoed Balkenschoten. De hele organisatie van de Veluwe Wandeltocht is op-en-top verzorgd. Fijn dat er weer mensen zijn die de organisatie opgepakt hebben nadat het evenement gestopt was. ,,De Veluwe Wandeltocht hoort bij Nijkerk, vindt Van Gelder. ,,Het is een visitekaartje geworden." Gerco van Gelder, de zoon van Jaap, traint momenteel voor de Vierdaagse Apeldoorn. ,,Ik heb het lopen de laatste tijd meer opgepakt. Het is goed voor je conditie, je bent lekker buiten en kunt rustig wandelen over klompenpaden. Er ligt geen druk op om een tocht uit te lopen. Rugzak om en gaan."

ROEDELVERBAND Gerco van Gelder doel al sinds groep 1 mee met de Veluwe Wandeltocht. ,,Ik schat zo in dat ik ongeveer vijftien tot twintig keer heb meegelopen. Vroeger moesten we met de klas netjes in de rij lopen en kon je daarvoor een prijs winnen. Nu wordt er in 'roedelverband' gelopen, dat is veel speelser. De Veluwe Wandeltocht is een traditie. Je loopt niet mee voor de prestatie, maar echt voor de sfeer. Nergens word je zo onthaald als in Nijkerk." Hij spreekt zijn waardering in het bijzonder uit aan de verkeersregelaars die in verband met de veiligheid bij de spoorwegovergang staan. ,,Als mensen eventueel onder de spoorbomen doorlopen is dat vragen om problemen."

VIJF KILOMETER Dit jaar gaat Gerco met zijn vrouw Susan, die recent aan de Halve van Nijkerk heeft deelgenomen, en hun zoontjes Jaco (6) en Mike (4) de afstand van vijf kilometer lopen. Jaco loopt voor de derde keer mee en voor Mike is het de eerste keer. Hennie, de echtgenote van Jaap, vertelt dat hun jongste zoon Roger ook een wandelfanaat is. Momenteel loopt hij de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje. ,,Ik loop niet met de Veluwe Wandeltocht mee, dat gaat om gezondheidsredenen niet meer", zegt ze. Maar er moet natuurlijk ook iemand langs de route staan met bloemen en snoep voor de familieleden. Die taak neemt ze graag op zich.

AFSTANDEN De start en finish van de Veluwe Wandeltocht vinden plaats bij Voetbalvereniging Sparta Nijkerk aan de Nachtegaalsteeg 1. Er zijn weer nieuwe parcoursen uitgezet en wandelaars kunnen kiezen uit zes afstanden: 40, 30, 20, 15, 10 en 5 kilometer. Burgemeester Gerard Renkema geeft traditiegetrouw om 14.45 uur het startschot voor de 5 kilometer. Vanaf circa 14.00 uur worden de eerste wandelaars in het centrum verwacht, de grootste groepen vanaf 14.45 uur. Op het Plein is de hele middag muziek. De finish en medaille-uitreiking vinden plaats tussen 15.30 en 17.30 uur bij Sparta Nijkerk. Welke afbeelding er dit jaar op de medaille staat, is uiteraard nog geheim. Alle medailles van de Veluwe Wandeltocht van voorgaande jaren zijn te bezichtigen in Museum Nijkerk aan de Venestraat 16.

Meer informatie over de Veluwe Wandeltocht is te vinden www.veluwewandeltocht.nl, per e-mail naar info@veluwewandeltocht.nl of via telefoonnummer 033-2452712 (VVV Nijkerk, locatie Boekhandel Roodbeen).