• De Bibliotheek en de Volksuniversiteit gaan samenwerken in het Filmcafé.

    Nel Schoon

Drie filmlezingen in Filmcafé Nijkerk

NIJKERK De Bibliotheek Nijkerk en de Volksuniversiteit Nijkerk (VUN) gaan samenwerken in het Filmcafé Nijkerk, wat op 11 oktober weer van start gaat met de film 'Florence Foster Jenkins'. Komend filmseizoen worden er voorafgaand aan drie films een filmlezing georganiseerd.

Belinda van der Horst

 

Bibliotheekmedewerker Aartje Burger is verantwoordelijk voor de films die in de bibliotheek te zien zijn. ,,Ik zoek de films uit op actualiteit en variatie en kijk of ze goede recensies hebben. Dat kan een bioscoop- of filmhuisfilm zijn maar ook een documentaire. De vrijwilligers van het filmcafé denken ook mee welke films we kunnen vertonen."

 

,,Het filmcafé, wat het zevende seizoen ingaat, vindt plaats van oktober tot en met maart. Twee keer per maand, afwisselend op woensdag- en donderdagavond, wordt er een film vertoond op een groot scherm in HD. De pauze is na afloop waar men onder het genot van een drankje nog kan napraten. Er kunnen maximaal vijftig bezoekers in het filmcafé. Het zijn meest oudere bezoekers die komen", aldus Burger. Op 8 november draait de film 'I, Daniel Blake' en op 23 november is er een filmmiddag/avond met de film 'In het voetspoor van Bert Haanstra'. De film 'La Fille Inconnue ' is op 7 december te zien'.

 

SAMENWERKING Annie Lausberg-Pater is secretaris van de VUN. ,,Sinds een paar jaar organiseert de VUN lezingen gekoppeld aan kunsttentoonstellingen. De VUN heeft al een samenwerking met de bibliotheek wat betreft het Taalhuis en Heel Nijkerk Schrijft. Bij ons ontstond het idee om naast de combinatie lezingen en  kunst, dit uit te breiden naar muziek en film. De VUN heeft ervaring met lezingen en door de bestaande samenwerking met de bibliotheek lag het dan ook voor de hand om filmlezingen te organiseren. De bibliotheek heeft de kennis en ervaring in huis voor het organiseren van filmavonden."

Op 26 oktober vindt de eerste filmlezing plaats. Dan staat de film 'Storm Letters van Vuur' op het programma. De film is ook geschikt voor jongeren. Voorafgaand aan de film zal ds. Daan Riemens uit Nijkerk een lezing verzorgen over vijfhonderd jaar reformatie.

Op 25 januari wordt de film 'Circle' vertoond. Jan-Henk Bouman van Fountainheads uit Amersfoort geeft een lezing over technologie in het dagelijks leven.

Op 22 maart staat de film 'Escape from Sobibor' op het programma. "Deze film heeft een connectie met Nijkerk. 38 Joodse mensen uit onze stad zijn omgekomen in Sobibor", vertelt Lausberg-Pater. Maarten Eddes, voorzitter van de Stichting Sobibor uit Amsterdam, geeft een lezing over de geschiedenis van het vernietigingskamp, de resultaten van de archeologische opgravingen en de huidige ontwikkelingen van de bouw van een nieuw museum en herdenkingscentrum.

Voor de filmlezingavonden kan men kiezen uit twee opties: lezing & film of alleen de film. Voor de filmavonden zonder lezing is er nog de mogelijkheid van diner & film in samenwerking met Alberto's Italian.

Meer op www.bibliotheeknijkerk.nl.